Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΔόμησηΣτο σύστημα «Εργάνη» οι εργαζόμενοι στην οικοδομή.

Στο σύστημα «Εργάνη» οι εργαζόμενοι στην οικοδομή.

Στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα καταγράφονται πλέον, ηλεκτρονικά, οι απασχολούμενοι στα ιδιωτικά και δημόσια οικοδομικά και τεχνικά έργα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπέγραψε χθες στη σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία επιχειρείται να μπει τάξη στην οικοδομή μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής στο σύστημα «Εργάνη» των απασχολουμένων σε αυτήν.

Πλέον, ορίζονται σαφείς υποχρεώσεις του εργοδότη οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου σχετικά με την αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού στο σύστημα «Εργάνη», την απογραφή του οικοδομοτεχνικού έργου, την υποβολή της αναλυτικής περιοδικής δήλωσης (ΑΠΔ), καθώς και την καταβολή των εισφορών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, ολοκληρώνεται μία ακόμη σημαντική παρέμβαση με στόχο να μπει για πρώτη φορά τάξη σε ένα κρίσιμο πεδίο, αυτό των οικοδομοτεχνικών έργων, είτε αφορά δημόσια έργα είτε ιδιωτικά.

Διαφάνεια

«Πλέον, εντάσσονται στο ηλεκτρονικό περιβάλλον καταγραφής και ενημέρωσης του συστήματος “Εργάνη” όλα τα οικοδομικά και τεχνικά έργα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Για να συμπληρώσει πως «θα διαφυλάσσονται η νομιμότητα και η διαφάνεια σε ένα μέχρι σήμερα αχαρτογράφητο κομμάτι της αγοράς εργασίας».

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES