Συμφωνία ΥΠΕΝ με την κοινοπραξία του αγωγού TAP – Ξεμπλοκάρει η κατασκευή του έργου

348

  

tapΈληξε ουσιαστικά η διαπραγμάτευση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την κοινοπραξία του αγωγού TAP για βελτίωση όρων της αρχικής σύμβασης και λύνονται τα πρακτικά θέματα που μπλόκαραν την εξέλιξη και υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία του TAP αποδέχτηκε τον διπλασιασμό των κονδυλίων που θα διαθέσει, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για την πραγματοποίηση τοπικών έργων ενίσχυσης των περιοχών όδευσης του αγωγού. Από 12 έως 16 εκατ. Ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, τελικά η κοινοπραξία δεσμεύθηκε να διαθέσει 32 εκατ. Ευρώ.

Ταυτόχρονα λύθηκαν τα θέματα αποζημίωσης, εκ μέρους της κοινοπραξίας, της δασικής και της δημόσιας γης που θα χρησιμοποιηθεί κατά την κατασκευή του αγωγού, γεγονός που επιτρέπει την κοινοποίηση εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου Εξαίρεσης Κρατικής Ενίσχυσης, στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με τη λύση των θεμάτων αυτών και με την υπογραφή της Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αναφορικά με τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην όδευση του αγωγού, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την ταχεία υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:

Με αντιπροσωπεία της εταιρείας «Trans Adriatic Pipeline AG», αποτελούμενη από τον Εμπορικό Διευθυντή της TAP AG Lutz Lendwehr, τον Διευθυντή του ελληνικού τμήματος του αγωγού Ricard Scoufias, τον Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων Ελλάδας Αλέξανδρο Πανουργιά και την Νομική Σύμβουλο Κατερίνα Μούντριχα, συναντήθηκε χτες ο υπουργός ΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής του Γραφείου υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, η Ειδική Συνεργάτης του υπουργού, Μαργαρίτα Σύρκου, ο Διπλωματικός Σύμβουλος, Νίκος Γιωτόπουλος και ο Νομικός Σύμβουλος του υπουργού, Αλέξανδρος Νικολούζος.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο πλευρών που χαρακτήρισε τις συνομιλίες των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες είχαν σκοπό, και κατέληξαν στην αποσαφήνιση σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην απρόσκοπτη συνέχιση του έργου.

Η αποτελεσματική διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, επέτρεψε τη διαπίστωση ότι είναι πλέον εφικτή η επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η μετάβαση στις επόμενες φάσεις του έργου και να ξεκινήσει η κατασκευή του στο ελληνικό τμήμα, βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Η εταιρεία ενημερώθηκε επίσης ότι υπεγράφη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) αναφορικά με τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην όδευση του αγωγού, ενώ προωθείται και η κοινοποίηση Εξαίρεσης Κρατικής Ενίσχυσης, στις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP είναι έργο στρατηγικής σημασίας για την πολλαπλότητα των ενεργειακών πηγών και θέτει τις βάσεις για την αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει οφέλη που θα αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο και με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην κατασκευαστική διαδικασία του αγωγού. Επιβεβαιώνεται επίσης, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ επενδύσεων που, ταυτόχρονα με την ικανοποίηση των επιχειρηματικών προσδοκιών, θα εξαντλούν τα περιθώρια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του τόπου.

 

Πηγή:energypress.gr