Συνάντηση για τις καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών και ανάκτηση φακέλων

206

  

Στον χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Κοζάνης, υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Στέργιος Κιάνας, την Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Κοζάνης, κα Αμανατίδου Ματίνα και την Προϊσταμένη της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού – Εφαρμογών και Υπηρεσίας Δόμησης Κοζάνης, κα Παφύλη Ελένη. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η λειτουργία τη Υ.ΔΟΜ. Κοζάνης και η ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να γίνει το έργο τόσο των συναδέλφων μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών, όσο και των συναδέλφων μηχανικών υπαλλήλων της Υ.ΔΟΜ., πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό.

O Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ έθεσε υπόψη της Δ/νσης ότι τον τελευταίο καιρό το ΤΕΕ έγινε δέκτης παραπόνων των μηχανικών – ελεύθερων επαγγελματιών ως προς τη λειτουργία της Υ.ΔΟΜ. Κοζάνης. Τα προβλήματα αφορούν κυρίως στην καθυστέρηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών και στην ανάκτηση φακέλων, αλλά και της γενικότερης δυσκολίας στην εξυπηρέτηση που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί – ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η υπηρεσία από τη μεριά της απάντησε ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού, που εντάθηκε το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της συνταξιοδότησης κάποιων υπαλλήλων, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, τόσο των πολιτών όσο και των μηχανικών και η ενίσχυση του υπαλληλικού δυναμικού της καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Τα προβλήματα αυξήθηκαν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των τεχνικών γραφείων και της επαναφοράς στην καθημερινότητα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την ξαφνική αύξηση του φόρτου εργασίας, αλλά και λόγω της καταληκτικής προθεσμίας του Ν.4495/2017 για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και άλλων Προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη ή αναμένεται να προκηρυχτούν («Εξοικονομώ», κτλ), που ανάγκασαν μεγάλη μερίδα πολιτών να ζητήσει τη συνδρομή της υπηρεσίας για ανάκτηση αρχείων οικοδομικών αδειών.

Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις, αποφάσισαν να μην εξυπηρετούν καθόλου το κοινό, τις ημέρες Δευτέρα και Πέμπτη, ώστε να μπορούν να παράξουν δουλειά γραφείου και να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα όλων των άλλων ημερών, που μέσα σε ένα μήνα ξεπέρασαν τα 300, μόνο για το αρχείο.

Κατανοούν, ωστόσο, ότι η κίνηση αυτή προκάλεσε τη δυσφορία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μετά από διάλογο που ακολούθησε και ανταλλαγή απόψεων, πάντα με γνώμονα την παραγωγική και αποτελεσματική εργασία όλων, συμφωνήθηκαν τα εξής:

Η υπηρεσία θα εξυπηρετεί εφ’ εξής και τη Δευτέρα και την Πέμπτη, αλλά μόνο για τις υποθέσεις που διεκπεραιώνονται στο πρωτόκολλο. Οι έλεγχοι των αδειών και οι λοιπές υποθέσεις, που απαιτούν τη συμβολή των υπαλλήλων μηχανικών, θα εξακολουθήσουν να γίνονται τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή.

Το κοινό και οι μηχανικοί θα εξυπηρετούνται μετά τις 10:00 (είτε στο πρωτόκολλο Δευτέρα και Πέμπτη, είτε και σε όλα τα υπόλοιπα γραφεία τις υπόλοιπες μέρες).

Για τηλεφωνική εξυπηρέτηση, παρακαλούνται οι μηχανικοί να επικοινωνούν με την υπηρεσία, κάθε μέρα, μετά τις 13:00, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στα θέματα δια τηλεφώνου.

Πρέπει η κάθε μεριά να δείξει κατανόηση στις ανάγκες της εργασίας της άλλης. Οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας πέρα από την εξυπηρέτηση δια ζώσης, χρειάζονται χρόνο εργασίας και για την διεκπεραίωση υποθέσεων που δεν σχετίζονται με την έκδοση οικοδομικών αδειών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζητάνε επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να κλείνουν υποθέσεις των πελατών τους έγκαιρα.

Αποφόρτιση της Υπηρεσίας βεβαίως θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, μετά την ψηφιοποίηση του αρχείου της Υ.ΔΟΜ. αφού η Αντιδήμαρχος κα Αμανατίδου, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη ότι η πρόταση του Δήμου Κοζάνης για τη χρηματοδότηση αυτού του τόσο σημαντικού εγχειρήματος, θα έχει θετική ανταπόκριση από την Περιφέρεια.

Το ΤΕΕ/ΤΔΜ, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των πολιτών και των μηχανικών έχει καταθέσει αντίστοιχη πρόταση χρηματοδότησης για την ψηφιοποίηση των υπόλοιπων Υ.ΔΟΜ. της Δυτικής Μακεδονίας και θεωρεί επιτακτική την ανάγκη χρηματοδότησης και των δύο προτάσεων.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη διαβεβαίωση ότι η επαφή και η συνεργασία του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τη Διεύθυνση της Πολεοδομίας και με το Δήμο Κοζάνης θα είναι διαρκής, ώστε να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τα ζητήματα που ανακύπτουν.

e-ptolemeos.gr