Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣυνεργασία Περιφέρειας με Πολυτεχνείο Κρήτης για αξιοποίηση ΑΠΕ στους ΤΟΕΒ

Συνεργασία Περιφέρειας με Πολυτεχνείο Κρήτης για αξιοποίηση ΑΠΕ στους ΤΟΕΒ

Η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη λειτουργία των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), που θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, είναι το αντικείμενο της Προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε η περιφέρεια Κρήτης με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η σύμβαση, που προβλέπει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης από το Πολυτεχνείο Κρήτης,  υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον διευθυντή του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών και Βιώσιμης Ενέργειας του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρη Τσούσο, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Ενέργειας Νίκο Καλογερή, του αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης-Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Κώτσογλου, των προέδρων-εκπροσώπων ΤΟΕΒ Κρήτης και του επιστημονικού συνεργάτη του Πολυτεχνείου Θανάση Χήρα.

Στα οφέλη από την υλοποίηση του έργου αναφέρθηκε ο Στ. Αρναουτάκης, τονίζοντας ότι ωφελημένοι θα βγουν οι ΤΟΕΒ του νησιού, οι παραγωγοί με την μείωση του κόστους παραγωγής , επίσης θα ωφεληθεί το περιβάλλον ενώ η περιφέρεια με την ολοκλήρωση της μελέτης θα μεριμνήσει για την χρηματοδότησή της.

«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με 20 ΤΟΕΒ του νησιού και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Θα γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από το Πολυτεχνείο,  γιατί το κόστος ενέργειας για την άρδευση ξεπερνά το 50% με 60% άρα θα υπάρχει μία σημαντική μείωση, κόστους παραγωγής για τους αγρότες μας.  Εμείς, από την πλευρά τη δική μας μετά την ολοκλήρωση της μελέτης,  θα βρούμε τη χρηματοδότηση ούτως ώστε να γίνει πράξη αυτή η μελέτη που θα δώσει σημαντικά οφέλη στους αγρότες μας, θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας από την χρήση ΑΠΕ, ενώ οφέλη θα υπάρχουν και για το περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, σε δηλώσεις του ανέφερε:  «Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι ΤΟΕΒ είναι το κόστος του ρεύματος, το οποίο χρησιμοποιούν για να αντλήσουν νερό και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Με την βοήθεια-συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα αποκτήσουμε ένα «εργαλείο» με το οποίο θα βελτιώσουμε την βιωσιμότητά τους να παράξουν φθηνότερα και ανταγωνιστικότερα προϊόντα και παράλληλα να έχουν και ένα όφελος από τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος που παράγεται στα θερμικές μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται και από πλευράς κόστους και ρύπανσης περιβάλλοντος».

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος-Διευθυντής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών και Βιώσιμης Ενέργειας επεσήμανε: «Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει μακροχρόνια εμπειρία στο αντικείμενο και μάλιστα είναι εμπειρία που την εφαρμόζουμε και εμείς στην Πολυτεχνειούπολη.  Φιλοδοξούμε μάλιστα να είμαστε το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 300 kW σε φωτοβολταϊκά. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη διότι μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε, ο όγκος του έργου είναι πάρα πολύ μεγάλος και θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε γραφειοκρατική διαδικασία για να έχουμε σύντομα αποτελέσματα για τους ΤΟΕΒ.  Η Κρήτη είναι ευλογημένη από τον ήλιο πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με σοφό τρόπο ώστε να προστατέψουμε το νησί και από περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά από την άλλη μεριά να προστατέψουμε και τις ΤΟΕΒ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

Σημαντική μείωση ενεργειακού κόστους

Η περιφέρεια Κρήτης επιδιώκει την βέλτιστη συνεργασία με τους ΤΟΕΒ της Κρήτης, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου για την εποπτεία της λειτουργίας των ΤΟΕΒ από τις περιφέρειες. Μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η εξοικονόμηση ενέργειας από τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις των ΤΟΕΒ, καθώς και η εξεύρεση τρόπων μείωσης του κόστους που δαπανάται ετησίως για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η νέα Υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, για την περίπτωση της Κρήτης νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιου ενδιαφέροντος σκοπούς, δύνανται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό μέγιστης ισχύος 300 kWp, για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους των ΤΟΕΒ και κατ’ επέκταση των λειτουργικών δαπανών τους, δίνοντας τη δυνατότητα μείωση της τιμής του παρεχόμενου αρδευτικού νερού, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του φορέα. Στην Προγραμματική Σύμβαση συμμετέχουν 20 από τους 39 ΤΟΕΒ της Κρήτης και η υλοποίησή της θα διαρκέσει 5 μήνες.

localit.gr

RELATED ARTICLES