Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Θεσσαλονίκης

233

  

IMG_20140609_142103Επίσκεψη στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, προκειμένου να τον ενημερώσει για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το πλέον πρόσφατο στρατηγικό κείμενο για τις αστικές μεταφορές.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί αφού διαθέτει το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο αυτού του είδους που εκπονήθηκε από το ΣΑΣΘ βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ο κ. Παλαιστής παρέδωσε το τελικό παραδοτέο της διερεύνησης που ολοκλήρωσε για το Ενιαίο και Ευφυές Σύστημα Κομίστρου (Ηλεκτρονικό Εισιτήριο) στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

«Η κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι προς ένα ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα αστικής μεταφοράς, ειδικότερα μετά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό, ένα μέτρο που θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την εισιτηριοδιαφυγή. Μόνο με τον τρόπο αυτό τα οφέλη για τους μετακινούμενους, αλλά και για τους παρόχους του συγκοινωνιακού έργου θα αξιοποιηθούν στο έπακρον», είπε ο κ. Παλαιστής στον περιφερειάρχη.

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ παρέδωσε και την προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας, που εκπόνησε το ΣΑΣΘ για την ένταξη δικτύου τραμ στην πόλη της Θεσσαλονίκης ως συμπληρωματικού μέσου στο μετρό, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ECOTALE.

Ο κ. Τζιτζικώστας αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΣΑΣΘ για τη σημαντική ενημέρωση σε θέματα αστικών μεταφορών και μετακινήσεων επικρότησε το αποτελεσματικό έργο του φορέα και τόνισε την σημαντικότητα του ρόλου του για τη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας για την ένταξη δικτύου τραμ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ως συμπληρωματικό μέσο προς το μετρό και ανέφερε πως η ωρίμανση του έργου θα πρέπει να γίνει άμεσα, με στόχο να διεκδικηθούν πόροι για χρηματοδότηση από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Πηγή: voria.gr