Σύμβαση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από τον ΔΕΣΦΑ προς τις Εταιρίες Παροχής Αερίου για την απελευθέρωση της αγοράς

346

  

desfaΣύμβαση για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς Φυσικού Αερίου υπέγραψε ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), με τις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

 

Η σύμβαση προβλέπει την υποστήριξη των ΕΠΑ για τον οικονομικό και νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της Διαχείρισης των Δικτύων Διανομής από τις δραστηριότητες της Εμπορίας φυσικού αερίου καθώς και για τη σύνταξη του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής που θα καθορίσει τους κανόνες πρόσβασης στα δίκτυα.

 

Επίσης, ο ΔΕΣΦΑ θα συνδράμει στη ανάπτυξη της Μεθοδολογίας Τιμολόγησης της χρήσης των δικτύων διανομής και στη σύνταξη της πρότασης των ΕΠΑ, προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την έγκριση του αντίστοιχου Κανονισμού Τιμολόγησης της χρήσης των Δικτύων Διανομής. Τέλος, ο ΔΕΣΦΑ θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στα θέματα Νομικού, Λειτουργικού και Λογιστικού διαχωρισμού των εταιρειών που θα προκύψουν.

 

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι : «Η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ωρίμανση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα και τις προοπτικές διεθνώς». Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς τονίζει ότι » Η εμπειρία του ΔΕΣΦΑ σε θέματα διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου και ρύθμισης του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της αγοράς, θα συνδράμει στην επίτευξη του στόχου της αναμόρφωσης της αγοράς του φυσικού αερίου μέσω της εισαγωγής επιπλέον κανόνων ανταγωνισμού».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

 

Πηγή: web.tee.gr