Σύντομα η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα

479

  

Θέμα λίγου χρόνου είναι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, η κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για πολεοδομικά θέματα και τα αυθαίρετα.

Στην επιτροπή ακροάσεων της Βουλής, που συνεδρίασε χθες προκειμένου να διατυπώσει γνώμη για τον διορισμό του προέδρου του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, Γιώργου Πατρίκιου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, έλαβε το λόγο προκειμένου να απαντήσει σε διάφορα θέματα που έθεσαν οι βουλευτές.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, ο νόμος για την πολεοδομία και τα αυθαίρετα βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ).

«Είναι ένα μεγάλο νομοσχέδιο, σχεδόν 200 σελίδες, ένα νομοσχέδιο περίπλοκο, ένα σύνθετο εγχείρημα που θα δώσει λύσεις» είπε ο Γιώργος Σταθάκης και επισήμανε ότι ήδη υπάρχει μια υστέρηση εσόδων, καθώς κάποιοι έχουν παρατείνει τις δηλώσεις τους για συναφή θέματα, προσδοκώντας ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο αντιμετώπισης από την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα που θα δίνει λύσεις. Έχουν ήδη γίνει τρεις ΚΕΝΕ ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου και ελπίζω, ο πρόεδρος της Βουλής να μας δώσει ημερομηνία επεξεργασίας και συζήτησης στη Βουλή με την ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο Γιώργος Σταθάκης επισήμανε πάντως, ότι ήδη έχουν υπάρξει σημαντικές πρωτοβουλίες στο πεδίο του πολεοδομικού σχεδιασμού. «Ήδη έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, η ευθύνη είναι αποκλειστικά στους Δήμους και τα νέα πολεοδομικά σχέδια καλύπτουν το 100% της ελληνικής επικράτειας.

Ταυτόχρονα, έχει σταλεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης, που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα γίνεται αυτό. Συμπληρωματικά υπογράφουμε καθημερινά τα περιφερειακά σχέδια που έχουν φτιαχτεί από τις περιφέρειες και τα οποία επικυρώνονται από το υπουργείο, συνήθως με μικρές αλλαγές και αποκτούν την ισχύ περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου. Και στην ενότητα αυτή έχουν γίνει αρκετά βήματα και μπορεί, αν διασφαλιστούν κάποιες άλλες λύσεις, να υπάρξει η δυναμική να προχωρήσουν οι Δήμοι στα πολεοδομικά σχέδια που θα δώσουν μια νέα πνοή στο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας» είπε επίσης ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής, ότι το υπουργείο εργάζεται επίσης για την προετοιμασία μιας μεγάλης τομής που θα επέλθει, με την ενοποίηση κτηματολογίου και υποθηκοφυλακείων. «Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει σε έναν φορέα να καλύπτει και τις δύο πλευρές, και να διαχειριστεί το κτηματολόγιο στη νέα του μορφή» είπε ο κ. Σταθάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Έχουμε εθνικό σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, με πολύ ισχυρά οικολογικά κριτήρια, καθώς για πρώτη φορά έχουμε εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές -50% ανακύκλωση, 50% διαχείριση των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο- και συνεπώς έχουμε διαμορφώσει το πλαίσιο της στρατηγικής» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Επισήμανε επίσης, ότι «έχουμε ολοκληρωμένα πλέον περιφερειακά σχέδια στις 12 από τις 13 περιφέρειες -σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης- και έχουμε νέα νομοθεσία για την ανακύκλωση και 250 περίπου έργα Δήμων που αφορούν τη διαχείριση με επαρκή χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους. «Άρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο σημαντικό ωρίμανσης, που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο» είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

 

ered.gr