ΤΑΙΠΕΔ: Νέα εμπλοκή στις τιτλοποιήσεις εσόδων από ακίνητα

300

  

taiped_logo_180_130572_450555_bΠροβλήματα που σχετίζονται με νομικά, χωροταξικά ή πολεοδομικά ζητήματα εμποδίσουν την ένταξη ακινήτων στο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων. «Διέξοδο» μέσω της ΕΤΑΔ αναζητά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Για το 2015 μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, και η σημαντικότερη προσπάθεια άντλησης εσόδων για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή η περίφημη τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από ακίνητα του δημοσίου.

Η τιτλοποίηση, η οποία είχε συμφωνηθεί με την τρόικα ως μέτρο τόνωσης των εσόδων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) από ακίνητα, έχει ως στόχο την άντληση 350 έως 500 εκατ. ευρώ. Με βάση την τελευταία έκδοση του μνημονίου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο αφού οι υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ εντοπίσουν ικανό αριθμό “καθαρών” ακινήτων προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η καθυστέρηση συνδέεται κυρίως με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά ακίνητα χωρίς διεκδικήσεις, καταπατητές και άλλα νομικά, χωροταξικά ή πολεοδομικά προβλήματα ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων. Η απουσία ικανού αριθμού “καθαρών” ακινήτων οδηγεί και σε περιορισμό των αποδόσεων που μπορούν να προσδοκούν οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην τιτλοποίηση. Ταυτόχρονα, ένα τέτοιο εγχείρημα θεωρείται δύσκολο καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με πρόγραμμα τιτλοποιήσης εσόδων από ακίνητα.

Υποτίθεται πως μέχρι το τέλος Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση ή θα μεταφέρει τα δικαιώματα επί των ακινήτων σε μια νέα εταιρεία η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Ομως, οι όχι και τόσο επιτυχημένες απόπειρες εισαγωγής στο Χ.Α. το τελευταίο δίμηνο (από ΕΛΛΤΕΧΝ. Ανεμος και Algae Farms) δείχνουν πως το ελληνικό χρηματιστήριο απέχει από το να χαρακτηριστεί ελκυστικό.

«Προκειμένου να υπάρξει τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων πρέπει να βρεθούν και ορισμένα ακίνητα που παράγουν έσοδα», επισημαίνουν στο Ταμείο. Τα ίδια στελέχη υποστήριζαν προ μηνών πως πυρήνας της τιτλοποίησης θα είναι τα μισθωμένα ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Όμως ακόμα και γι’ αυτά τα ακίνητα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος των συμβάσεων καθώς ορισμένες είναι ανενεργές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι μισθωτές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, πληρώνουν με καθυστέρηση ή δεν πληρώνουν καθόλου. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης των 72.000 ακινήτων που διαθέτει η ΕΤΑΔ, τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα το 2012 ανήλθαν σε 38.400.000 ευρώ, ενώ το 2013 υποχώρησαν σε 29.400.000 ευρώ.

Για να αυξηθεί η «πίτα» με τα προς αξιοποίηση ακίνητα, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προχωρά τον Σεπτέμβριο σε διαγωνισμό για το νομικό και πολεοδομικό ξεκαθάρισμα περίπου 1.000 ακίνητων. Για πρώτη φορά, και με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, προωθείται η ανάθεση του ξεκαθαρίσματος των κρατικών ακινήτων σε εξωτερικούς συμβούλους μέσω διαγωνισμών. Έτσι, το πρώτο πακέτο των 1.000 ακινήτων θα μοιραστεί και στη συνέχεια θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί ώστε να προσληφθούν σύμβουλοι τεχνικής και νομικής ωρίμανσης.

Οι τελευταίοι, που στην ουσία θα αποτελούν συμπράξεις μεταξύ συμβούλων ακινήτων, πολεοδόμων, δικηγόρων, κ.λπ., θα αναλάβουν να καθαρίσουν τα κρατικά ακίνητα από εκκρεμότητες νομικές (π.χ. διεκδικήσεις, καταπατήσεις) και πολεοδομικές, ώστε στο τέλος να τα παραδώσουν ώριμα προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

 

Πηγή: euro2day.gr