Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΤα σχέδια του ΥΠΕΝ για αυθαίρετα και «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»

Τα σχέδια του ΥΠΕΝ για αυθαίρετα και «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα αυθαίρετα και το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», γνωστοποίησε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Thecaller.gr. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη ΔΕΗ και τις αλλαγές που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα, τις επενδύσεις και τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, ενώ μεταξύ άλλων προανήγγειλε παράταση μέχρι τον Ιούνιο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και διάθεση 500 εκατ. ευρώ το χρόνο για το «Εξοικονομώ».

Αναλυτικά, στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινμπίνγκ, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την Κίνα, τις ΗΠΑ, αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης για επενδύσεις στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα γίνεται μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, έχει μία κυβέρνηση φιλική στις επενδύσεις και μία συμπιεσμένη δυναμική, λόγω των πολλών ετών κρίσης», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «στέλνουμε μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει να προσελκύσει επενδύσεις. Ξέρουν οι επενδύτες να κάνουν τη δουλειά τους. Πρέπει να βοηθήσουμε από νομοθετική πλευρά και να προχωρήσουμε τα εκκρεμεί ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων».

Το κόστος του λιγνίτη και οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ

«Η απολιγνιτοποίηση είναι κάτι που θέλουμε να προχωρήσουμε όχι μόνο για λόγους προφανείς, περιβαλλοντικούς, διότι υπάρχει ρύπανση της ατμόσφαιρας, αλλά και για λόγους οικονομικούς. Η ΔΕΗ μόνο πέρυσι έχασε 200 εκατ. ευρώ από τους λιγνίτες, φέτος αναμένεται να χάσει 300 εκατ. ευρώ και ο λόγος είναι ότι έχει αλλάξει η διεθνής νομοθεσία σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων και πληρώνει πάρα πολλά λεφτά η χώρα μας επειδή χρησιμοποιεί λιγνίτη», επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης και σχολίασε όσα έχουν γίνει γνωστά για το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.

«Για τους σημερινούς εργαζομένους καταργούμε το προνομιακό τιμολόγιο που έχουν μέχρι σήμερα, την έκπτωση 75%, η οποία είναι σχεδόν καθολική γιατί δεν καταλαμβάνει μόνο αυτά που πληρώνουμε για τη ΔΕΗ, αλλά και τις ΥΚΩ. Αυτές τις εκπτώσεις τις καταργούμε τελείως. Αυτή η έκπτωση 75% γίνεται 30%, αυτή η έκπτωση που δίνουν και για τους εργαζομένους τους οι ανταγωνιστικές εταιρείες.

Για τους νέους εργαζόμενους δεν θα υπάρχει το καθεστώς της νομιμότητας. Αυτό είναι μία αλλαγή εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ, προσαρμογής της στα δεδομένα του ανταγωνισμού και το μοντέλο του ΟΤΕ. Η ΔΕΗ βρέθηκε πίσω, επειδή δεν έκανε μία σειρά βημάτων όταν έπρεπε», επεσήμανε ο υπουργός για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο ως προς τους εργαζομένους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο ψηφιστήκαμε από τους Έλληνες πολίτες», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που αναμένονται από τους αντιδρώντες.

Όπως τόνισε, «θα υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις και εθελούσιες έξοδοι στην επιχείρηση, που θα έχουν μία θετική επίδραση στον προϋπολογισμό της ΔΕΗ, στον φορολογούμενο, στον καταναλωτή. Θα προσχωρήσουμε στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και σε ένα άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι ένα σφαιρικό πλαίσιο για να μείνει η ΔΕΗ όρθια».

Διαχείριση απορριμμάτων: Είναι θέμα σεβασμού της υγείας των παιδιών μας

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε σε μία σειρά λύσεων που έχουν προηγηθεί, αλλά και συσκέψεων που γίνονται για την επίλυση των ανά τόπους προβλημάτων στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως είπε, πρόθεση του υπουργείου είναι να προωθηθεί η ιδέα του καφέ κάδου, όπου θα συλλέγονται τα υπολείμματα φαγητών. «Είναι θέμα σεβασμού της υγείας των παιδιών μας, είναι θέμα να χτίσουμε μία νέα ευρωπαϊκή Ελλάδα και όχι μία τυπική συμμόρφωση σε κάποια ευρωπαϊκή οδηγία».

«Εξοικονομώ κατ’ οίκον»: Θέλουμε να πάμε στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», σημειώνοντας ότι «από αυτό το ΕΣΠΑ θα δώσουμε ένα δις. Έχουμε φιλόδοξη ατζέντα, θέλουμε από ένα δις μέσα σε 7 χρόνια, να πάμε σε 500 εκατ. το χρόνο. Εκτός από το ΕΣΠΑ θέλουμε να πάμε σε φορολογικά κίνητρα και να συνεργαστούμε με τράπεζες και ευρωπαϊκή επιτροπή, για να υπάρχει μία μεγάλη πλατφόρμα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τον διάδοχο του προγράμματος Γιούνκερ».

Αυθαίρετα: Παράταση ρυθμίσεων μέχρι τον Ιούνιο

Για τις ρυθμίσεις των αυθαιρέτων πριν το 2011 μίλησε στο TheCaller Web TV ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δίνεται παράταση χρόνου μέχρι τον Ιούνιο. «Όσοι αργούν να πληρώσουν, θα πληρώνουν περισσότερα».

Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο Κτηματολόγιο τονίζοντας πως ατύπως σε περιοχές που έχει κλείσει η διαδικασία συνεχίζεται η κτηματογράφηση, ενώ θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν χάνει το οικόπεδό του όποιος δεν το δηλώσει, αλλά αν δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, δεν θα μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά και το Δημόσιο, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. «Τους συμβουλεύουμε για δικό τους όφελος να προσέλθουν».

greenagenda.gr

RELATED ARTICLES