Τι δείχνει η ζήτηση για το «Εξοικονομώ»

282

  

Μπορεί η είδηση για το άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων για ένταξη στο πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών «Εξοικονομώ» να «στριμώχθηκε» ανάμεσα στις δικαστικές εξελίξεις για τη Νοβάρτις και την πολιτική επικαιρότητα, ωστόσο η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τη νέα εικόνα που διαμορφώνεται στην ελληνική κτηματαγορά.

Χθες, και σε διάστημα μόλις μιας ώρας, εξαντλήθηκαν οι πόροι του προγράμματος για την περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ και τις προηγούμενες ημέρες η ζήτηση ήταν εκρηκτική για άλλες περιφέρειες της χώρας.

Το έντονο ενδιαφέρον που αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα όταν η ηλεκτρική πλατφόρμα θα υποδεχθεί τις αιτήσεις για κατοικίες της Αττικής δείχνει ότι ύστερα από μία δεκαετία ύφεσης στην κτηματαγορά υπάρχει μία δυναμική ανάκαμψης. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θέλουν να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους και να τις αναβαθμίσουν ενεργειακά ώστε να πετύχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά και να προσδώσουν αξία στην ακίνητη περιουσία τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανύποπτη στιγμή της προεκλογικής περιόδου είχε επισημάνει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας περνά μέσα από την κτηματαγορά. Για τον λόγο αυτό άλλωστε από τα πρώτα μέτρα που αποφάσισε ως πρωθυπουργός ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η αναστολή των φόρων υπεραξίας και ΦΠΑ στην οικοδομή.

Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει από την αρχή του έτους ανοδική τάση στις τιμές των ακινήτων λόγω ενδιαφέροντος για επενδύσεις και από το εξωτερικό ενώ οι τράπεζες επαναλανσάρουν προϊόντα στεγαστικής πίστης.

Ο «παροξυσμός» ενδιαφέροντος που καταγράφηκε γύρω από το πρόγραμμα Εξοικονομώ επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, που είχε υλοποιήσει για πρώτη φορά το πρόγραμμα το 2013, οφείλει να αναζητήσει πόρους από άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια που σήμερα λιμνάζουν προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το «Εξοικονομώ» μπορεί να μετατραπεί σε ένα απρόσμενα αποτελεσματικό αναπτυξιακό χαρτί της κυβέρνησης με πολλαπλά οφέλη: προστασία περιβάλλοντος, εξοικονόμηση ενέργειας και νέες δουλειές σε δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους που σχετίζονται με τα ακίνητα.

Από την έντυπη έκδοση

eleftherostypos.gr