Τι είναι οι πράσινες πόλεις; Η επιστημονική απάντηση από την Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ (video)

188

  

Tι είναι οι πράσινες πόλεις και πώς μπορούν οι ελληνικές πόλεις να γίνουν πράσινες. Απαντά η επίκουρη καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής, Αθηνά Βιτοπούλου*.

*Η Αθηνά Βιτοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται στους τομείς του αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ενώ διαθέτει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο σε θέματα που σχετίζονται με τη θεωρία και την πρακτική του βιώσιμου αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, την αστική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα, τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, τις αστικές πολιτικές, τις πολιτικές γης, τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες διαμόρφωσης του αστικού χώρου, την ιστορία των πόλεων και του πολεοδομικού σχεδιασμού, το θεσμικό πλαίσιο του χωρικού σχεδιασμού, την προστασία και ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έχει συνεχή και πλούσια διδακτική δραστηριότητα από το 2002, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στις βαθμίδες λέκτορα και επίκουρου, σε διαφορετικά αντικείμενα και πανεπιστημιακά τμήματα (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ., Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Κύπρου, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Τμήμα Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας Σχολής Τεχνολόγων Εφαρμογών Τ.Ε.Ι. Σερρών), καλύπτοντας σημαντικό φάσμα των ζητημάτων σχεδιασμού του χώρου. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις θεωρίες και τους μηχανισμούς του αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού στο Παρίσι και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, στον τομέα της Ιστορίας και των Πολιτισμών. Η διδακτορική της διατριβή με θέμα «Ιδιοκτησιακές και αστικές μεταβολές για την παραγωγή του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων κοινωνικού εξοπλισμού στη νεοελληνική πόλη. Οι ιδιοκτησίες του Στρατού και του Πανεπιστημίου και ο σχηματισμός του αστικού χώρου της Θεσσαλονίκης από το 1912 έως σήμερα» βραβεύτηκε στη Γαλλία με το «Grand Prix de Thèse sur la Ville 2011». Έλαβε επίσης μια σειρά από υποτροφίες και διακρίσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών της, καθώς και δύο υποτροφίες για μεταδιδακτορική έρευνα (Α.Π.Θ. και Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού).