Τι εισφορές θα πληρώνουν όσοι έχουν παράλληλη απασχόληση

359

  

Εντός της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να εκδοθεί η εγκύκλιος για την παράλληλη απασχόληση, η οποία θα καθορίζει πως θα καταβάλλουν τις εισφορές τους χιλιάδες ασφαλισμένοι σε παραπάνω από δύο πρώην Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος θα αφορά τις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

– Μισθωτοί ΙΚΑ που διατηρούν ταυτόχρονα και ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ), ή μισθωτοί που έχουν και αυτοαπασχόληση (ΕΤΑΑ). Ως μισθωτοί καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) θα πληρώσουν το 26,95% στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015. Ως αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) θα πληρώσουν: 26,95% για σύνταξη και υγεία, 33,95% αν έχουν και επικούρηση, 37,95% αν έχουν και εφάπαξ. Στις εισφορές που αντιστοιχούν στο ΕΤΑΑ εφαρμόζονται οι εκπτώσεις 5%-50% για εισοδήματα από 7.033-58.000 ευρώ.

– Αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ). Επειδή η φορολογική διοίκηση δεν διαχωρίζει τις δύο πηγές εισοδήματος με διαφορετικό κωδικό, το συνολικό εισόδημα του 2015 διαιρείται δια δύο. Το μισό εισφοροδοτείται με 26,95% χωρίς εκπτώσεις και το άλλο μισό με τα ποσοστά του ΕΤΑΑ και με εκπτώσεις 5%-50%.

– Ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), ή αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) που έχουν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα. Τα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα έχουν ξεχωριστό κωδικό στη φορολογική διοίκηση.

Όσοι δεν πλήρωναν εισφορές ΟΓΑ επειδή ασφαλίζονταν με άλλη ιδιότητα (π.χ. ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ) αλλά έχουν δηλωμένα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα, είναι πιθανό να πληρώσουν 21,2% του αγροτικού εισοδήματος του 2015 (συμψηφισμός όταν εκκαθαριστεί το 2016) και 26,95% του καθαρού εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ), ή τα ποσοστά ΕΤΑΑ με τις εκπτώσεις 5%-50% για εισόδημα γιατρού, φαρμακοποιού, δικηγόρου, μηχανικού, συμβολαιογράφου.

Για τον υπολογισμό του κατώτατου (586 ευρώ), ή του ανώτατου (5.860 ευρώ) πλαφόν, προστίθενται οι δύο πηγές εισοδήματος, με προτεραιότητα στον μισθό (σε περίπτωση μισθωτών), ή του μεγαλύτερου ποσού σε περίπτωση αυτοαπασχόλησης – ελεύθερου επαγγέλματος.

 

insider.gr