Τι ζητούν οι φορείς των αιολικών από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ

211

  

aiolikaΣε δύο επίπεδα κινούνται τα άμεσα αιτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση που διατυπώνει η «κοινότητα» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικά των αιολικών, που τις ημέρες αυτές έχει συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Το ένα αφορά τη θέση που θα κρατήσει η χώρα μας όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030. Το δεύτερο, τις βελτιώσεις που οι αιολικοί θεωρούν ότι απαιτούνται προκειμένου να αρθούν οι «αδικίες» του νόμου του new deal.

Ως γνωστόν, στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Ιουνίου θα συζητηθούν τα θέματα που σχετίζονται με τους στόχους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με ορίζοντα το 2030. Οι φορείς των ΑΠΕ ζητούν από τον κ. Μανιάτη να συνταχθεί με την ομάδα των χωρών που πιέζουν να τεθεί στόχος για 30% μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ το 2030. Επίσης για να τεθούν δεσμευτικοί στόχοι για κάθε μία από τις χώρες και όχι μόνον για το σύνολο της Ε.Ε.

Σχετικά με τις βελτιώσεις στο νόμο του new deal, οι φορείς των αιολικών ζητούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τα εξής τρία, κυρίως, πράγματα: Πρώτον, να μειωθούν λιγότερο οι ταρίφες για τα αιολικά προκειμένου το IRR να παραμείνει στα εύλογα επίπεδα των 13 – 14%. Δεύτερον, να εξαιρεθούν τα ώριμα έργα, αυτά δηλαδή που έχουν πάρει άδεια εγκατάστασης, από την κατηγορία έργων για τα οποία μπορεί να αλλάξει η ταρίφα τους με Υπουργική Απόφαση. Τρίτον, να επανέλθει η ρύθμιση που καταργήθηκε με τον τελευταίο νόμο, για τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ταρίφας με την οποία πληρώνονται τα αιολικά έργα.

Πηγή:energypress.gr