Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔόμησηΤον κώδωνα του κινδύνου για νέα γενιά αυθαιρέτων κρούουν οι Μηχανικοί

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέα γενιά αυθαιρέτων κρούουν οι Μηχανικοί

Τον κίνδυνο μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων εκφράζουν μηχανικοί με φόντο τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται προς ψήφιση – Σε αυτό περιλαμβάνεται το σενάριο, να επιτρέπεται η δόμηση χωρίς προέγκριση της Πολεοδομίας, για κτίρια άνω των 1.000 τετραγωνικών και για εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα.

Πονοκέφαλο προκαλεί ρύθμιση της κυβέρνησης που θα επιτρέπει όπως όλα δείχνουν, τη δόμηση μεγάλων κτιρίων, χωρίς προηγουμένως να έχει απαιτηθεί έγκριση από τις πολεοδομίες, τόσο εντός όσο και εκτός σχεδίου πόλεων.

Πιο συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου, συζητείται να υπάρχει διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα για δόμηση χωρίς προέγκριση της Πολεοδομίας, για κτίρια άνω των 1.000 τετραγωνικών.

Η νέα ρύθμιση κατά πολλούς θα σημάνει μιας νέας γενιάς αυθαίρετα σε όλη τη χώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για πόλεις όπως το Ηράκλειο που έχει πληρώσει ακριβά την αυθαίρετη δόμηση.

Την ίδια ώρα οι μηχανικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν για ανάγκη αυτή τη φορά οι όποιες ρυθμίσεις να στηριχθούν σε δεδομένα, όπως οι δασικοί χάρτες τα κτηματολόγια και τα τοπικά πολεοδομικά, εξηγώντας ότι αποσπασματικές κινήσεις και όχι αποφάσεις ενταγμένες σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, κάθε άλλο παρά θα διασφαλίσουν αυτό που απαιτείται πια να έχουν οι σύγχρονες πόλεις και απαιτεί σωστό σχεδιασμό.

Παράλληλα η συγκεκριμένη ρύθμιση ανοίγει το δρόμο για μεταφορά μιας σειράς ευθυνών που μέχρι σήμερα ανήκαν στις πολεοδομίες, προς ιδιώτες μηχανικούς, που πολλοί εκτιμούν ότι θα βαθύνει το πρόβλημα με την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Η ανάγκη στελέχωσης των πολεοδομιών αποτελεί πάγιο αίτημα. Η υποστελέχωση είναι άλλωστε αυτή που ευθύνεται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου «Πρωταθλητές» στις καθυστερήσεις είναι οι υπηρεσίες δόμησης Αμαρουσίου και Αργοστολίου, ενώ ακολουθούν οι πολεοδομίες Αθήνας Σύρου και Σερρών, Λευκάδας και μετά του Ηρακλείου και Νίκαιας Ρέντη, Ρεθύμνου και του Παγγαίου.

Για την έγκριση ενός τοπογραφικού διαγράμματος τις χειρότερες επιδόσεις είχαν οι υπηρεσίες δόμησης Αργοστολίου, Χανίων, Σύρου, Αμαρουσίου και Καλλιθέας.

neakriti.gr

RELATED ARTICLES