Τον ύπνο τους έχουν χάσει οι ιδιοκτήτες παλιών αυθαιρέτων

299

  

11ayuairetoΤην ίδια ώρα που η δημοτική Αρχή κρατά κλειστά τα χαρτιά της, συνέχεια δόθηκε χθες από τη μεριά του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε προχθές από τη διευθύντρια της Πολεοδομίας Ηρακλείου Μαίρη Φραγκιουδάκη, η οποία, παρά τις περί αντιθέτου αναφορές και δηλώσεις των αρμόδιων αντιδημάρχων, ξεκαθάρισε πως τα πρόστιμα των αυθαιρέτων δεν παραγράφονται. Η δεύτερη ψυχρολουσία ήρθε χθες, ένα 24ωρο μετά, από τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης Γιάννη Χαρωνίτη, ο οποίος, στο ίδιος μήκος κύματος, εξέφρασε την εκτίμησή του πως τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα δε διαγράφονται με τη συμπλήρωση 20ετίας, αλλά παρατείνονται πέραν της 20ετίας.

«Ένα χρόνο πριν την παραγραφή επανακινείται η διαδικασία. Ο αρχικός χρόνος της 20ετίας μειώνεται στη 10ετία. Όταν φτάσει το τέλος της10ετίας, πάλι επανακινείται η διαδικασία του προστίμου. Δηλαδή παραγραφή δεν υπάρχει διότι, όταν συμπληρωθεί το χρονικό όριο και φτάσει η ώρα της παραγραφής του προστίμου, αυτό βεβαιώνεται στους αρμόδιους δημόσιους υπάλληλους. Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος να χρεωθεί ένα πρόστιμο ιδιώτη και άρα γίνεται πάντα παράταση», σημείωσε ο κ. Χαρωνίτης.

Οι αποκαλύψεις και η νεότερη αυτή ενημέρωση που «αδειάζει» τα όσα δήλωσαν πριν λίγο καιρό τα αρμόδια στελέχη του Δήμου Ηρακλείου έχουν πυροδοτήσει κοινωνική θύελλα που φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στην κατεύθυνση αυτή ο Σύλλογος Οικιστών θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Ηρακλείου την ερχόμενη βδομάδα, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις, καθώς, όπως αναφέρει ο πρόεδρός τους, οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις έπεσαν στο κενό.

Οι διπλές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις τόσο για τη δρομολόγηση κατεδαφίσεων αυθαίρετων σπιτιών νέας γενιάς βάσει σχετικής λίστας που έχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όσο και για τα μπιλιετάκια- «φωτιά» σε αυθαίρετα άνω της 20ετίας, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις ότι τα επίμαχα πρόστιμα δεν παραγράφονται, έχουν προκαλέσει σάλο. Μάλιστα, η αποκαλυπτική δήλωση της διευθύντριας Πολεοδομίας, η οποία ανατρέπει τους ισχυρισμούς των αρμόδιων αντιδημάρχων, έχει βάλει φωτιά… στα μπατζάκια χιλιάδων ιδιοκτητών αυθαιρέτων.

Την ίδια ώρα, η δημοτική Αρχή τηρεί σιγή ιχθύος. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας δήλωσε ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του στη συνάντηση με το Σύλλογο Οικιστών, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωνε χθες άγνοια για τη λίστα των κατεδαφίσεων σε αυθαίρετα των τελευταίων δύο ετών.

neakriti.gr

 

crete2day.gr