Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤο ΑΠΘ ανοίγει δρόμο στρατηγικής συνεργασίας με τη βιομηχανία.

Το ΑΠΘ ανοίγει δρόμο στρατηγικής συνεργασίας με τη βιομηχανία.

Η συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με τα Ελληνικά Πετρέλαια προσδίδει μια νέα διάσταση στη σχέση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας με την οικονομική δραστηριότητα και την παραγωγική διαδικασία στην πράξη.

Αυτή τη φορά δεν μιλάμε για μια γενικόλογη διακήρυξη αλλά για μια επιλογή συνεργασίας με συγκεκριμένους πυλώνες που μπορούν να δώσουν στέρεα αποτελέσματα:

Α) Υποτροφίες: Τα ΕΛΠΕ θα χρηματοδοτήσουν 27 υποτροφίες τόσο σε υποψήφιες/ους διδάκτορες όσο και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου μας, στους τομείς της Μηχανικής, των Θετικών και των Οικονομικών Επιστημών.

Β) Πιλοτικά προγράμματα: Η έρευνα που θα διεξαχθεί μέσω των υποτροφιών, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να εκπονηθούν επίσης πιλοτικά προγράμματα που θα ωφελήσουν τόσο την επιστημονική έρευνα όσο και την ίδια τη βιομηχανία. Τα πιλοτικά προγράμματα μπορεί να αποτελέσουν βάση για καινοτόμες επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας, που εκ των πραγμάτων θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένους επιστήμονες και όχι μόνο.

Γ) Καλή πρακτική: Η συνεργασία του ΑΠΘ με την εν λόγω βιομηχανία δημιουργεί ένα παράδειγμα πλαισίου το οποίο μπορεί να αποτελέσει οδηγό και σε άλλους τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, όπως για παράδειγμα είναι ο τομέας της αγροδιατροφής ή της υγείας/φαρμακοβιομηχανίας.

Είχε προηγηθεί η συνεργασία με την Protergia του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μια άλλη μεγάλη εταιρεία του κλάδου της ενέργειας, σε ένα συμμετοχικό Εργαστήριο Μεταφοράς Τεχνολογίας, βασισμένο στη μεθοδολογία του design thinking, με στόχο την κινητοποίηση των ερευνητών του ΑΠΘ για την ανεύρεση καινοτόμων λύσεων σε πραγματικές προκλήσεις στο ευρύτερο πεδίο της ενέργειας.

Η έρευνα έχει δύο συμπληρωματικούς πυλώνες. Στηρίζεται στη βασική έρευνα και συμπληρώνεται από την εφαρμοσμένη. Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πεδίο όπου η Ευρώπη επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει, η αλυσίδα έρευνα-καινοτομία-τεχνολογική ανάπτυξη έχει σημασία για χώρες που οραματίζονται να καταστούν οικονομίες της γνώσης.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει όλα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αναδειχθεί στρατηγικός εταίρος για την ελληνική βιομηχανία. Τη γεωγραφική του θέση, τους άριστους ερευνητές του, το πλήθος των εργαστηρίων του σε όλα τα ερευνητικά αντικείμενα, το μέγεθός του, τα 90 και πλέον χρόνια εμπειρίας του και τη σχέση του με την παραγωγική αλυσίδα. Η ακαδημαϊκή έρευνα πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα του οικοσυστήματος ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς η 4η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο.

Είναι χρέος μας να εστιάσουμε την έρευνα στις επιστήμες της διαχείρισης πληροφοριών (Data Sciences), της ευφυούς εκμάθησης των μηχανών (Machine Learning), της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence). Πέραν των ανθρωπιστικών επιστημών, που αποτελούν φάρο για την παράδοση και τη συνέχεια της ακαδημαϊκής πορείας του ΑΠΘ, οι νέες τεχνολογίες πρέπει να διατρέχουν όλα τα προγράμματα σπουδών, προκειμένου η πανεπιστημιακή γνώση και η μετεξέλιξη του παραγωγικού μοντέλου της χώρας να βαδίσουν χέρι-χέρι.

 

voria.gr

RELATED ARTICLES