Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚτηματολόγιοΤο Κτηματολόγιο γράφει καθυστερήσεις έως το 2025.

Το Κτηματολόγιο γράφει καθυστερήσεις έως το 2025.

Το Κτηματολόγιο αναμένεται να γράψει κι άλλες καθυστερήσεις, όπως ανέφερε σήμερα μιλώντας με δημοσιογράφους παράγοντας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε, η πολύ χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στην κτηματογράφηση κατά το τελευταίο μεγάλο πρόγραμμα «ΚΤΙΜΑ 16» είναι σε πολλές περιοχές από χαμηλή έως σχεδόν μηδενική. Γι΄ αυτό, όπως είχε γράψει και «Το Βήμα» την Τετάρτη θα δοθούν παρατάσεις από έναν έως δύο μήνες για τις περιοχές που έχουν εξαντλήσει τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τους έξι μήνες (τρεις συν τρεις). Αλλά, όπως σημείωσε η ίδια πηγή, αυτές θα είναι οι τελευταίες.

«Το χαμηλό ποσοστό δηλώσεων ιδιοκτησίας οδηγεί σε παρατάσεις και οι παρατάσεις διατηρούν τη χαμηλή συμμετοχή, διότι ο κόσμος επαναπαύεται. Φαύλος κύκλος. Έτσι, ο μνημονιακός στόχος του 2019, έγινε 2020, 2021 και τώρα το βλέπω δύσκολο να ολοκληρωθεί ακόμη και το 2025», τόνισε η ίδια πηγή.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι, δεν υπάρχει άλλος χρόνος, για αυτό, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει καταλήξει σε μια σειρά δράσεων, ώστε αφενός να μην χάσουν τις περιουσίες τους, οι πολίτες που για διάφορους λόγους δεν τις έχουν ακόμη δηλώσει, αλλά αφετέρου να πιεστούν για να καταγράψουν τα δικαιώματά τους. Μία από τις προτάσεις αφορά την ενεργοποίηση των προστίμων, τα οποία ήδη προβλέπονται από τη νομοθεσία, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες εμπλοκές για τα ακίνητα τα οποία δεν διαθέτουν ΚΑΕΚ (τον μοναδικό αριθμό που έχουν τα δηλωμένα ακίνητα), όπως π.χ. να μην μπορούν να βγάλουν οικοδομική άδεια.

Τη Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο της κτηματογράφησης. Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΕΝ, θα παρουσιαστούν σφιχτά χρονοδιαγράμματα, τα οποία είναι εφικτό να τηρηθούν. Διαφορετικά αν τα παραδοτέα των συμβάσεων που «τρέχουν» δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (συνολικής δαπάνης 320 εκατομμυρίων ευρώ).

Αναζητείται λύση για τις οικιστικές πυκνώσεις

Όσο για το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων – των οικισμών αυθαιρέτων – οι οποίοι μπλοκάρουν την ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών της χώρας και κατ΄ επέκταση του Κτηματολογίου, έχει οριστεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή προκειμένου να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο είχε κρίνει ως αντισυνταγματική τη σχετική υπουργική απόφαση για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Χρήσεις γης για το 55% της χώρας εντός τετραετίας

Παράλληλα, εντός της επόμενης τετραετίας αναμένεται να αποκτήσει χρήσεις γης τουλάχιστον το 55% της χώρας – ίσως και το 70%, όπως υποστηρίζουν οι πιο αισιόδοξοι στο ΥΠΕΝ. Αυτό θα γίνει μέσω των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ), τα οποία πρέπει να εκπονήσουν οι δήμοι. Με τα ΤΧΣ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο της δόμησης, θέτοντας περιορισμούς στο «ξεχείλωμα» των πόλεων και στην εκτός σχεδίου άναρχη δόμηση. Σήμερα μόνο το 20% των 1.063 δημοτικών ενοτήτων έχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης.

Ενεργοποίηση Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης

Επίσης, παράγοντες του ΥΠΕΝ, ανέφεραν χθες ότι, εντός των επόμενων μηνών θα οριστούν και οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης σε αρκετούς δήμους, ώστε να γίνει εφικτή η ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ). Μάλιστα, όπως επεσήμαναν, σε ότι αφορά τη ΜΣΔ, γίνεται προσπάθεια ενεργοποίησής του με ασφάλεια δικαίου, με σεβασμό τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεδομένου ότι πρόκειται για ρύθμιση από την οποία εξαρτάται η διατήρηση ιστορικών κτιρίων, η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων κλπ.

Προληπτικά μέτρα για περιοχές «τύπου Μάτι»

Σχετικά με τον σχεδιασμό για το πυρόπληκτο Μάτι, ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο θα προχωρήσει και στην ανάθεση των σχετικών μελετών για την κατάρτιση του ειδικού χωρικού σχεδίου των περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν και για άλλες περιοχές «τύπου Μάτι», όπως είναι η Κινέτα, η Μάνδρα, η Χαλκιδική κλπ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για τη λήψη μέτρων προληπτικού χαρακτήρα για τον περιορισμό των κινδύνων.

Τράτσα Μάχη

tovima.gr

RELATED ARTICLES