Το Πολυτεχνείο “ασπίδα” για τα μνημεία της πόλης

202

  

chania

Την αναγκαία τεχνογνωσία αναστήλωσης, αποκατάστασης και προστασίας των μνημείων διαθέτει το Πολυτεχνείο Κρήτης, μια τεχνογνωσία εφάμιλλη του Μετσoβίου και του Αριστοτέλειου. Αυτό τονίσθηκε στην ημερίδα με θέμα «Το Πολυτεχνείο Κρήτης για τα μνημεία» που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο χώρο του ΚΑΜ.

Ο κοσμήτορας της σχολής κ. Κωνσταντίνος Προβιδάκης τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους πως «στην ημερίδα παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις για το πως μπορούμε να κάνουμε διαχείριση των μνημείων. Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει αναπτύξει πολυσχιδή τεχνολογία και τεχνογνωσία. Το υπόβαθρο που έχει αναπτυχθεί φαίνεται και από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς ήδη υπάρχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη προστασία των μνημείων. »

Στα Χανιά το Πολυτεχνείο έχει συμβάλλει με την τεχνογνωσία στα έργα αποκατάστασης του Αιγυπτιακού φάρου, του Νεώριο Moro, του Φιρκά κα.

Παράλληλα ο κ. Προβιδάκης σημείωσε πως παρότι έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες με τις Εφορίες Αρχαιοτήτων και τους τοπικούς φορείς υπάρχουν πολλά περιθώρια δυνατοτήτων για να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο καθώς το υπόβαθρο υπάρχει.
Στην εμπειρία της εργασίας που έχει γίνει για την αναστήλωση του Φραγκοκάστελου στα Σφακιά αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Νίκος Σκουτέλης.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και χαιρέτησε και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας που στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας του ιδρύματος και με το Δήμο για πολλά θέματα που αφορούν συντηρήσεις μνημείων.
Το παρών στην ημερίδα έδωσαν και οι Ιταλοί από τη Βενετία που αναφέρθηκαν στις δικές τους εμπειρίες από την αναστήλωση των μνημείων τους.

Πηγή: haniotika-nea.gr