Το 78% των δήμων της Αττικής κατέθεσαν Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στον ΕΣΔΝΑ

367

  

waste

Άμεση και συντριπτική ήταν η ανταπόκριση των δήμων της Αττικής στην εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, καθώς πενήντα ένας δήμοι τα κατέθεσαν ήδη ΕΔΣΝΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής οι παραπάνω δήμοι αντιστοιχούν στο 78% του συνόλου των δήμων της Αττικής, ενώ πληθυσμιακά αντιστοιχούν περίπου στο 90% του συνολικού πληθυσμού της Αττικής, και στο 88% του συνόλου των απορριμμάτων. Να σημειωθεί ότι τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του υπό έγκριση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής.
Αναφορικά με το περιεχόμενο των ΤΣΔΑ, το σύνολο των Δήμων που υπέβαλαν το σχέδιο δίνουν έμφαση στην Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) με την ανάπτυξη ξεχωριστών ρευμάτων (τουλάχιστον τεσσάρων) και στην αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα μεγάλος αριθμός των Δήμων επιθυμεί την δημιουργία στην περιοχή του μικρής κλίμακας μονάδα διαλογής, σταθμό μεταφόρτωσης και μονάδα κομποστοποίησης, προκειμένου να διαχειριστούν τα απορρίμματα τους, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους Δήμους, δώδεκα (19%) έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης των ΤΣΔΑ και θα τα υποβάλλουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Πρόκειται για τους δήμους:

1. Δήμος Αγκιστρίου
2. Δήμος Αλίμου
3. Δήμος Γλυφάδας
4. Δήμος Δάφνης – Υμηττού
5. Δήμος Ηλιούπολης
6. Δήμος Μάνδρας
7. Δήμος Περάματος
8. Δήμος Πόρου
9. Δήμος Τροιζηνίας
10. Δήμος Ύδρας
11. Δήμος Φιλόθεης – Ψυχικού
12. Δήμος Φυλής

Τέλος, δύο (2) μόλις Δήμοι δεν έχουν ενημερώσει το Σύνδεσμο για τις ενέργειές τους σχετικά με τη σύνταξη ΤΣΔΑ. Πρόκειται για τους δήμους Καισαριανής και Πετρούπολης. Αναλυτικά τα κατατεθέντα ΤΣΔΑ βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα: http://www.edsna.gr/index.php/topika-sxedia/energeies-dimon

 

Πηγή:localit.gr