Τσουχτερά πρόστιμα για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

118

  

Παράταση μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου της προθεσμίας για τη διόρθωση των τετραγωνικών των ακινήτων στους δήμους, που έληγε 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο φαίνεται ότι μετά και το πέρας της προθεσμίας θα ακολουθήσουν… αυστηρά πρόστιμα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν άλλο ένα μήνα να διορθώσουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους που είναι δηλωμένα στους δήμους με βάση τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) που έχουν υποβάλει στην ΑΑΔΕ. Στην απόφαση για παράταση οδήγησε και το γεγονός ότι κοντά στο τέλος της προθεσμίας υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των ιδιοκτητών, με τις δηλώσεις να φτάνουν τις 120.000 την ημέρα. Ελήφθη υπ’ όψιν επίσης το δεδομένο ότι η έκτακτη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας έχει δημιουργήσει δυσκολίες σε πολλούς πολίτες, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας και όχι εξοικειωμένους με το Διαδίκτυο, να ολοκληρώσουν αυτές τις δηλώσεις.

Επίσης για κάποιους ιδιοκτήτες υπήρξε σύγχυση των δηλώσεων των «ξεχασμένων» τετραγωνικών με άλλες εξελισσόμενες διαδικασίες, όπως η δήλωση αυθαιρέτων.

Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα ύστερα από τις δύο παρατάσεις που δόθηκαν στην προθεσμία «αποκάλυψε» 35 εκατ. τ.μ. μέσα από 1.650.000 δηλώσεις ιδιοκτητών που έχουν γίνει ως τώρα και διόρθωσαν τα τ.μ. στις ιδιοκτησίες τους.

Οι ιδιοκτήτες οι οποίοι θα διορθώσουν εγκαίρως ή θα δηλώσουν ολόκληρα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί θα επιβαρυνθούν μόνο με μια αύξηση των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ από 1/1/2020 στο ποσό που αναλογεί στα επιπλέον τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί.

Επιπλέον, όσοι δηλώνουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Μετά το τέλος της διαδικασίας η ΚΕΔΕ θα κάνει διασταύρωση των στοιχείων που έχει στα αρχεία για τα τετραγωνικά των ακινήτων με τις βάσεις δεδομένων του περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ. Οπου εντοπιστούν διαφορές οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν σε αναδρομική πληρωμή τελών από το 2015 για την πρόσθετη επιφάνεια, μαζί βέβαια και τόκους και προσαυξήσεις, αφού πλέον τα πρόσθετα τέλη θα αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιοκτητών.

dealnews.gr