Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝέαΧάλκη: Στόχος να καταστεί διεθνές πρότυπο πράσινης οικονομίας και ενεργειακής αυτονομίας

Χάλκη: Στόχος να καταστεί διεθνές πρότυπο πράσινης οικονομίας και ενεργειακής αυτονομίας

«Προτεραιότητα της πολιτικής μας για την ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση της Χάλκης αποτελεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής και της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, παρεμβαίνοντας στη συνάντηση-συζήτηση εργασίας με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη της Χάλκης με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών των Τεχνολογιών της Πληροφορικής», που πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου.

Πρόσθεσε δε πως «με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ο νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στηρίζουμε με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης τα επενδυτικά σχέδια που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη στα ακριτικά μας νησιά».

Πρότυπο πράσινης οικονομίας

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Αντώνης Γιαννικουρής, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, υπογράμμισε πως «το νησί της Χάλκης, το πρώτο GR-ECOISLAND, μπορεί να αποτελέσει διεθνές πρότυπο πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και καινοτομίας» και πως «μέσω των προτάσεων του ΑΕΙ, τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου – η Σύμη, η Χάλκη, το Καστελόριζο και η Ηρωϊκή Ν. Κάσος- γίνονται ξανά φάροι καινοτομίας και προόδου, ανοιχτά εργαστήρια εφαρμογών ολοκληρωμένου σχεδιασμού και νησιωτικών πολιτικών, βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία».

Ο Δήμαρχος Χάλκης, κ. Άγγελος Φραγκάκης, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, τόνισε ότι η χάραξη και η υλοποίηση στρατηγικών με ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβάλλουν τη βιωσιμότητα του πολιτιστικού αποθέματος και συνδέονται με την αξιοποίηση καινοτόμων ψηφιακών στρατηγικών. Το νησί της Χάλκης με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αναγνωρίζει τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του και επιθυμεί να αξιοποιήσει όλες τις προτάσεις.

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος ΑΕΙ, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, κα Αντωνία Μοροπούλου, εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση και την ικανοποίησή της για τη διοργάνωση της για την επόμενη μέρα της Χάλκης, 40 χρόνια μετά από την καθιέρωσή της από την UNESCO,με πρόταση του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς, ως Νησιού Ειρήνης και Φιλίας των Νέων και διεθνούς πρότυπου αειφόρου νησιωτικής ανάπτυξης, αλλά και μετά την πρόσφατη ανακήρυξη της Χάλκης από τον Πρωθυπουργό ως CR-ECOISLAND και την εγκαινίαση του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Το πόνημα των φορέων για τη Χάλκη

Παρουσιάζοντας το συλλογικό πόνημα όλων των φορέων του ΑΕΙ (ΕΜΠ, ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ΙΤΕ, ΙΤΕΠ, Consortis, Telesto), υπογράμμισε ότι: «Αν στην πρώτη φάση του σχεδιασμού του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς υλοποιήθηκαν τουριστικές ανωδομές με την αποκατάσταση και τουριστική επανάχρηση σπιτιών, ερειπωμένων κτιρίων του ιστορικού οικισμού – μετά από συμβάσεις επικαρπίας της Ανώνυμης Διαδημοτικής Εταιρείας Κατασκευών και Τουρισμού Δωδεκανήσου – ΑΔΕΚΤ ΑΕ με τους ιδιοκτήτες – καθώς και βασικές υποδομές στο νησί – ύδρευση, α’ φάση αποχέτευσης, οδικό δίκτυο, υποδομές κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και εκπαίδευσης -, σήμερα απαιτείται η ολοκλήρωση του επιχειρήματος σε όλο το εύρος του νησιού και του νησιωτικού συμπλέγματος της Χάλκης, που θα δώσει το χρονικό βάθος μεγαλύτερης διάρκειας τουριστικής περιόδου, ώστε να συγκρατήσει τους νέους και τον πληθυσμό της στη Χάλκη. Έμφαση δίνουμε στο πρότυπο πρόγραμμα αποκατάστασης και επανάχρησης του Μεσαιωνικού χωριού με την εγκατάσταση διεθνούς δικτύου εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων για την «Ανάπτυξη με έμφαση την πράσινη μετάβαση, τις ΑΠΕ με διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος», αλλά και στις ενιαίες φυσιολατρικές και πολιτιστικές διαδρομές, καθώς και στις θαλάσσιες, σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα με παράλληλη αξιοποίηση της αγροτικής κληρονομιάς της Χάλκης με προστασία και ανάδειξη των αρχαίων συστημάτων από ξερολιθιές, αλώνια και κύφες, με αγροτουριστικές και αγροδιατροφικές παραγωγικές δραστηριότητες όσον αφορά στα αρωματικά φυτά, το μέλι, την κτηνοτροφία, το τυρί και τις ιχθυοκαλλιέργειες σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο μοναδικό βυθό της Χάλκης και των νησιών της.

Οι παρεμβάσεις με τις ΑΠΕ στο πλαίσιο του GR-ECOISLANDμε πρωτοβουλία του Δήμου και της Ενεργειακής κοινότητας της Χάλκης θα πρέπει να οδηγήσουν σύντομα σε απτά αποτελέσματα μείωσης κόστους του νερού και της ενέργειας για τους κατοίκους».

ot.gr

RELATED ARTICLES