Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝέαΧωρίς κορωνοϊό εδώ και μέρες τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα...

Χωρίς κορωνοϊό εδώ και μέρες τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ

Όπως είχατε ενημερωθεί από παλαιότερη ανάρτηση των Πολυτεχνκών Νέων (εδώ), σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα απόδιεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με τη συμμετοχή της Πολυτεχνικής Σχολής, βάσει της οποίας ανιχνεύεται το επίπεδο της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην κοινότητα με βάση, όχι απλώς τα διαγνωσθέντα κρούσματα, αλλά το επίπεδο της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού στα αστικά υγρά απόβλητα.

Όπως αναφέρει σε νεότερη ανάρτησή του το Greenagenda.gr, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, από τις 6 Μαΐου, δεν ανιχνεύονται συγκεντρώσεις υπολειμμάτων του κορωνοϊού στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας.

Επίσης, στην εν λόγω ανάρτηση αναφέρεται ότι:

«Είναι τόσο χαμηλές οι συγκεντρώσεις κορωνοϊού που πλέον δεν ανιχνεύονται», τόνισε χαρακτηριστικά στη Greenagenda.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, για τα αποτελέσματα της έρευνας διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών, την οποία χρηματοδοτεί το πανεπιστημιακό ίδρυμα με ίδιους πόρους, με σκοπό να υπάρχει ποσοτική εκτίμηση της χρονικής εξέλιξης της παρουσίας του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό της πόλης.

Τα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων φαίνεται πως συνηγορούν και με τη γενικότερη εικόνα εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλη πτώση του αριθμού των κρουσμάτων – μόλις δύο ανακοινώθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση.

Η ομάδα καθηγητών του ΑΠΘ ξεκίνησε την έρευνα πριν από το Πάσχα και οι μετρήσεις γίνονται σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Συγκεκριμένα, συλλέγονται δείγματα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), όπου καταλήγουν όλα τα λύματα από το αποχετευτικό δίκτυο της ΕΥΑΘ, όσο και στη διάθεση μετρήσεων παροχής και βασικών ποιοτικών χαρακτηριστικών των εισερχόμενων λυμάτων, ενώ πραγματοποιούνται τρεις δειγματοληψίες κάθε εβδομάδα (ανά δύο ημέρες).

Η παγκόσμια πρωτοτυπία της συγκεκριμένης μελέτης έγκειται στη μεθοδολογία που εφαρμόζει το ΑΠΘ, σε αντίθεση με άλλες, αντίστοιχες έρευνες σε Γαλλία, ΗΠΑ και Αυστραλία. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου στη Greenagenda.gr, «σε αντίθεση με εκείνες τις έρευνες, εμείς δεν κάνουμε απλώς μια καταγραφή των συγκεντρώσεων του ιού μέσα στα λύματα. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι μια απομείωση άλλων υλικών, όπως διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες (πχ η βροχή, αν δηλαδή είναι πηκτό το μείγμα ή όχι)».

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, για να μην αμφισβητηθεί το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας, η διεπιστημονική ομάδα έχει κάνει όλες τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να θεωρείται και να είναι ακριβής ο έλεγχος. «Πρόκειται για ένα εύχρηστο, γρήγορο εργαλείο με το οποίο η Πολιτεία μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις της σε διάφορες γεωγραφικές περιφέρειες ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη αποτίμηση στην εικόνα της κατάστασης μεσα σε μία κοινότητα», τόνισε ο ίδιος.

RELATED ARTICLES