Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΌλα όσα έχουν αλλάξει σε μια οικοδομή τον τελευταίο μισό αιώνα

Όλα όσα έχουν αλλάξει σε μια οικοδομή τον τελευταίο μισό αιώνα

Η νομοθεσία και η αγορά ενσωματώνουν σήμερα νέες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τα κτήρια και τις οικοδομές με στόχο την αύξηση της ασφάλειας, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για βελτιώσεις κακών πρακτικών του παρελθόντος, αλλά και απαντήσεις στις προκλήσεις του αύριο.

Πόσο έχει αλλάξει μία οικοδομή τα τελευταία 60 χρόνια;
Η αστικοποίηση της Ελλάδας μετρά πάνω από μισό αιώνα. Ήδη από τη δεκαετία του 1960, ο πληθυσμός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αυξάνεται και δημιουργούνται νέες οικιστικές ανάγκες.

Οι δεκαετίες του 1970 και του 1980 χαρακτηρίζονται από πολλούς ως “τα χρυσά χρόνια της οικοδομής” καθώς στη θέση μονοκατοικιών δημιουργούνται πολυκατοικίες. Χαρακτηριστικό της τότε εποχής ήταν η ταχύτητα, το χαμηλό κόστος και η απουσία ενός θεσμικού πλαισίου που να ρυθμίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός κτηρίου. Αποτέλεσμα ήταν η “τσιμεντοποίηση”, δηλαδή η δημιουργία κτηρίων αμφίβολης αισθητικής, χαμηλής λειτουργικότητας και με υπερβολικές ενεργειακές ανάγκες.

Ο σταδιακός εκσυγχρονισμός και η είσοδος νέων προτύπων βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις οικοδομές της δεκαετίας του 1990, ενώ από το 2000, τα νέα κτήρια αρχίζουν να γίνονται αντισεισμικά και να μονώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η δεκαετία του 2010 ήταν ένα αγκάθι για τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς η διεθνής οικονομική κρίση πάγωσε πολλά έργα, όμως από το 2020 ήδη η οικοδομή έχει ανακάμψει και πλέον δημιουργεί τα καλύτερα κτήρια που είχαμε ποτέ.

Τα νέα δεδομένα
Η σημερινή νομοθεσία γίνεται όλο και πιο απαιτητική ως προς τις ενεργειακές προδιαγραφές των κτηρίων, με στόχο να αποφευχθούν οι κακοτεχνίες του παρελθόντος, αλλά και να εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα περιβαλλοντικές πολιτικές. Τα νέα ζητούμενα δεν είναι μόνο κτήρια τα οποία έχουν καλύτερη στατικότητα και είναι αντισεισμικά, αλλά έχουν επιπλέον χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Ταυτόχρονα όμως οι ανάγκες του καταναλωτικού κοινού (ιδιοκτήτες και ενοικιαστές) έχουν αλλάξει. Νέα και ανακαινισμένα κτήρια, τα οποία προορίζονται για γραφεία ή κατοικίες, διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθούν μία μοντέρνα μινιμαλιστική αστική αισθητική που χαρακτηρίζεται για την λειτουργικότητά της.

Ο ρόλος πλέον των αρχιτεκτόνων και των πολιτικών μηχανικών αναβαθμίζεται, ενώ οι τεχνίτες και οι οικοδόμοι καλούνται να υλοποιούν όλο και πιο σύνθετα και απαιτητικά έργα.

Σπίτια γεμάτα τεχνολογία
Στις σύγχρονες κατασκευές προβλέπεται πάντα η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ενώ προστίθενται συστήματα και σχεδιαστικές λεπτομέρειες που στοχεύουν στην αυξημένη φυσική φωτεινότητα, τη θερμομόνωση και φυσικά, στην όλο και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Η ίδια τάση αποτυπώνεται και στις ανακαινίσεις, όπου πλέον γίνονται σε συνεργασία με αρχιτεκτονικά γραφεία, ώστε ένα παλιό κτήριο να αποκτήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων οικοδομών. Αυτό είναι κάτι που μέσα στα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσει, ενώ ρόλο θα παίξουν και νέοι κλάδοι σχετιζόμενοι με την ανάλυση δεδομένων, την υπολογιστική και τον ψηφιακό σχεδιασμό.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην έκθεση “ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2022”
Καθώς η οικοδομή αλλάζει και πρέπει να καλυφθούν νέες ανάγκες, κρίνεται αναγκαίο όσοι ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν ένα κατασκευαστικό project να λάβουν τη σωστή πληροφόρηση. Ο απόλυτος προορισμός για αυτούς είναι η έκθεση “ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2022” (εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, 14-16 Οκτωβρίου).

Σε ένα υπερσύγχρονο περιβάλλον, ειδικοί και επαγγελματίες από όλους τους κλάδους του κατασκευαστικού τομέα δίνουν εκ νέου ραντεβού για να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να προμηθευτούν νέα υλικά, συστήματα, υπηρεσίες και τεχνολογίες.

Με τη ζήτηση να είναι στα ύψη, η διαθεσιμότητα ελεύθερων περιπτέρων είναι πλέον ελάχιστη καθώς διανύουμε την τελική ευθεία πριν την έναρξη του μεγαλύτερου γεγονότος του κατασκευαστικού κλάδου.

thetoc.gr

RELATED ARTICLES