Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΈγκριση για δημιουργία οικισμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας

Έγκριση για δημιουργία οικισμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας

Ρίγανη Βάλτου ΑιτωλοακαρνανίαςΜε μια σειρά αποφάσεων, το υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής άναψε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία νέων οικισμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας σε εκτάσεις που καλύπτουν σχεδόν 1.170 στρέμματα και μπορεί να ξεπεράσουν σε πληθυσμό τα 5.800 άτομα.

Ανάλογα με την περίπτωση, πέραν των οικιστικών συγκροτημάτων επιτρέπεται η δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων, σχολείων, παιδότοπων, μικρών ξενοδοχείων ή ξενώνων, χώρων ψυχαγωγίας κ.ά. Οι περισσότεροι οικισμοί θα δημιουργηθούν στην Κρήτη.

Ειδικότερα, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ενέκρινε με απόφασή του τους περιβαλλοντικούς όρους για την ιδιωτική πολεοδόμηση έκτασης περίπου 64,9 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλορουμελιωτών και Φίλων Ν. Ηρακλείου στη θέση Εσταυρωμένος του Δήμου Χερσονήσου. Πρόκειται για οικισμό παραθεριστικής κατοικίας, ο πληθυσμός του οποίου υπολογίζεται σε 320 άτομα. Πέραν της κατασκευής των σπιτιών επιτρέπεται να δημιουργηθούν αναψυκτήριο, καταστήματα εμπορίου, ανοιχτό κολυμβητήριο και άλλες εγκαταστάσεις.

Επίσης, ο κ. Μανιάτης ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την πολεοδόμηση 126,6 στρεμμάτων στη Χερσόνησο του οικοδομικού συνεταιρισμού του ΥΠΕΧΩΔΕ και μελών ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο πληθυσμός του οποίου υπολογίζεται σε 504 άτομα. Πέραν των σπιτιών θα δημιουργηθούν πλατείες, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Με άλλη απόφαση του υπουργού εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία νέου οικισμού δεύτερης κατοικίας σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Σύνδεσμος Εφημερίων Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου “Ο Αγιος Γεώργιος”» στα Χανιά. Ο πληθυσμός του οικισμού υπολογίζεται σε 550 άτομα. Εκτός από τα σπίτια επιτρέπεται η δημιουργία ξενώνων, εστιατορίων, εμπορικών καταστημάτων κ.ά. Επίσης, στα Χανιά εγκρίθηκαν οι όροι πολεοδόμησης έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της εταιρείας «Σταύρος Αναπτυξιακή – Κατασκευαστική – Τεχνική – Επενδυτική Τουριστική Κτηματομεσιτική A.E. Stavros Beach Resort» για τη δημιουργία οικισμού παραθεριστικής κατοικίας με πληθυσμό έως 700 ατόμων.

Πέραν των σπιτιών επιτρέπεται να κατασκευασθούν ξενοδοχείο 50 κλινών, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά. Σε άλλη έκταση 410 στρεμμάτων στα Χανιά ιδιοκτησίας του Συλλόγου Πολυτέκνων Γονέων Νομού Χανίων εγκρίθηκε η δημιουργία οικισμού πρώτης κατοικίας, ο πληθυσμός της οποίας υπολογίζεται σε 2.200 άτομα. Πέραν των σπιτιών επιτρέπεται να κτιστούν σχολεία, αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο κ.ά. Παράλληλα, σε έκταση 134 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Ανώνυμης Κτηματικής – Τεχνικής – Κατασκευαστικής και Οικιστικής Εταιρείας Ηλιοθέα, κοντά στην πόλη του Ηρακλείου εγκρίθηκαν οι όροι για τη δημιουργία οικισμού 1.000 ατόμων. Πέραν των σπιτιών θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Τέλος, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία οικισμού πρώτης κατοικίας στην Αλεξανδρούπολη σε έκταση περίπου 73 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών στον Δήμο Αλεξανδρούπολης με πληθυσμό έως 560 άτομα.

(του Στ. Κουσούνη, Καθημερινή)

Πηγή: energypress.gr

RELATED ARTICLES