Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΈκθεση κόλαφος για τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Έκθεση κόλαφος για τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

«Κόλαφος» για την ΔΕΗ και για άλλες ρυπογόνες εταιρείες ανά την Ευρώπη, που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με καύσιμο κάρβουνο ή λιγνίτη, συνιστά ανάλυση του Αμερικανικού φορέα Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA), που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η σχετική ανάλυση αναφέρει πως εξαιτίας της ρύπανσης του περιβάλλοντος και των νέων κοινοτικών κανονισμών για την μόλυνση του αέρα και τον περιορισμό των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το 1/3 των «βρώμικων» μονάδων ανά την Ευρώπη θα πρέπει ή να κλείσει ή να εκσυγχρονιστεί.

 

Fig-1 (840 x 604)

Η ΔΕΗ είναι η PPC (5,03%)

Επί της ουσίας πάνω από 100 μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, που έχουν ως πρώτη ύλη το κάρβουνο ή τον λιγνίτη, αντιμετωπίζουν ήδη και θα αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον πρόστιμα γιατί ρυπαίνουν.

 

EEFA-Wynn-EU-pollution-vote-map (840 x 745)

 

Η επίκαιρη ανάλυση του IEEFA επιχειρεί να προβάλλει στο μέλλον τι σημαίνει για εταιρείες όπως η ΔΕΗ η προσαρμογή στους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι οποίοι συμφωνήθηκαν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στις 28 Απριλίου.

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί εισάγουν καινούργια όρια για την εκπομπή τοξικών ρυπαντών, όπως τα οξείδια του θείου, το άζωτο και ο υδράργυρος.

Οι μεγάλες μονάδες, όπως αυτές που διατηρεί η ΔΕΗ, θα έχουν διορία μέχρι το έτος 2021, προκειμένου να εναρμονιστούν με τα νέα όρια με ότι αυτό συνεπάγεται.

του Δημήτρη Διαμαντίδη

greenagenda.gr

RELATED ARTICLES