Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΈληξε η προθεσμία κτηματογράφησης για 13 περιοχές – έρχονται πρόστιμα.

Έληξε η προθεσμία κτηματογράφησης για 13 περιοχές – έρχονται πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, το χρηματικό ποσό που θα καταβάλλουν θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην υποβολή της αίτησης, ενώ πρόκειται να ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, 1 στους 2 πολίτες των περιοχών που μέχρι σήμερα έληξε η προθεσμία συλλογής δηλώσεων, δεν συμμετείχε στην διαδικασία. Ωστόσο, «τρέχει» η άτυπη παράταση, που δίνει για μερικές ημέρες ακόμα στους πολίτες την δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Από την άλλη, όπως τονίζουν πηγές του Φορέα στο economix.gr, αρκετοί ήταν εκείνοι που έκλεισαν… ραντεβού, για να αποφύγουν αφενός τις ουρές και αφετέρου να έχουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Πάντως, στις 29 Νοεμβρίου έληξε η σχετική προθεσμία για τις Περιφερειακές Ενότητες: Καστοριάς – Φλώρινας, Μαγνησίας – Σποράδες (υπόλοιπο), Εύβοιας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας – Κορινθίας, Σάμου – Χίου – Ικαρίας και Αιγίου. Στις 18 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, ενώ 2 Ιανουαρίου 2020 λήγει η Λήμνος και η Λέσβος και 22 Ιανουαρίου η Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Όπως εξηγούν πηγές από το Κτηματολόγιο, δεν θα υπάρξει άλλη πίστωση χρόνου και για αυτό είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή του κοινού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του το economix.gr, η συμμετοχή των πολιτών φαίνεται να έχει αυξητική πορεία δεδομένου ότι χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Ειδικότερα, έως τις 20 Νοεμβρίου από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 5.759.010 δηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 83,80%, ακολουθούν οι Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας και Π.Ε. Λευκάδας με ποσοστό 63,73% ενώ έπεται η Π.Ε. Πιερίας με 56,09%.

Χαμηλά είναι τα επίπεδα σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Π.Ε. Λήμνου και Λέσβου των οποίων η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε πρόσφατα και το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 11,56%. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις Π.Ε. Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου αφού έχει συλλεχθεί το 14,81%. Ακολουθεί η Π.Ε. Αττικής και Νήσων με 16,37%.

Συνολικά, για τη χώρα, μέχρι σήμερα από τα εκτιμώμενα από τους ειδικούς 39,1 εκατομμύρια συνολικά δικαιώματα:

– Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 13 εκατομμύρια (33%). Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, κυρίως σε αστικές περιοχές, και στις οποίες λειτουργεί κανονικά το κτηματολόγιο.

– Είναι σε προχωρημένη επεξεργασία 7,5 εκατομμύρια (19%). Αφορούν περιοχές υπό κτηματογράφηση, που όμως έχει ολοκληρωθεί η περίοδος συλλογής δηλώσεων και έχουμε πάει σε επόμενα στάδια.

– Είναι σε εξέλιξη συλλογή δηλώσεων για 15 εκατομμύρια δικαιώματα (39%). Πρόκειται για τις 34 συμβάσεις που τρέχουν σήμερα και στις οποίες συλλέγονται δηλώσεις.

– Εκκρεμούν 2,7 εκατομμύρια δικαιώματα (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, είναι για τις συγκεκριμένες 5 περιφερειακές ενότητες που έχουν δικαστικές εμπλοκές τα ανάδοχα σχήματα.

– 800.000 δικαιώματα (2%) αφορούν την μετάβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, το οποίο είναι από τον καιρό της Ιταλοκρατίας, στα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος στο νέο Κτηματολόγιο.

Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνεται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.

Σημειώνεται ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

economix.gr

RELATED ARTICLES