Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΈξυπνο σπίτι: Πώς θα επικοινωνούν μεταξύ τους όλες οι ηλεκτρικές συσκευές; (video)

Έξυπνο σπίτι: Πώς θα επικοινωνούν μεταξύ τους όλες οι ηλεκτρικές συσκευές; (video)

Φανταστείτε το σπίτι του μέλλοντος όπου θερμοστάτες και οικιακές συσκευές θα ενεργοποιούνται από εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα ή με φωνητικές εντολές. Όλα τα συστήματα θα μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Θα υπάρχει διαλειτουργικότητα των συσκευών.

Πώς όμως οι δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές στα έξυπνα σπίτια του μέλλοντος θα επικοινωνούν μεταξύ τους; Οι απαντήσεις έρχονται από το Πέτεν της Ολλανδίας.

Εδώ έχει δημιουργηθεί ένα έξυπνο εργαστήριο με υπερσυνδέσεις από Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινής Έρευνας (Joint Research Centre). Έχει σχεδιαστεί για να αξιολογεί πώς θα επικοινωνούν μεταξύ τους δεκάδες έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, που θα έχουμε σπίτι μας.

Όλο αυτό θα καθορίσει την εικόνα των μελλοντικών έξυπνων σπιτιών μας. Πώς και μέχρι ποιο σημείο είναι αυτό δυνατό; Και πώς μπορούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές να ωφεληθούν από την έρευνα που γίνεται εδώ;

«Στο σπίτι του μέλλοντος θα έχουμε έξυπνες συσκευές. Έξυπνες συσκευές σημαίνει έξυπνο πλυντήριο πιάτων, έξυπνους φούρνους, φορτιστής για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Όλα αυτά δημιουργούν δεδομένα, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός διαχειριστής αυτών των δεδομένων, που θα κάνει βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους» επισημαίνει η Ιουλία Παπαϊωάννου, ηλεκτρολόγος μηχανικός από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινής Έρευνας.

Αναπτυγμένο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινής Έρευνας, αυτό το εργαστήριο στοχεύει να παράσχει τα σωστά εργαλεία για τη διαλειτουργικότητα όλων των συνδεδεμένων συσκευών μέσα στα έξυπνα σπίτια.

Όλα έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν μια κοινή μεθοδολογία λειτουργίας:

«Με το να λαμβάνουμε δεδομένα από τις διάφορες συσκευές και από πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές έξυπνων συσκευών, καταφέρνουμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων, με την οποία μπορούμε να εντοπίσουμε αργότερα διάφορα κενά στα στάνταρ ή κενά στους τρόπους λειτουργίας κάποιων συσκευών και να προτείνουμε αργότερα τρόπους βελτιστοποίησης προς τους κατασκευαστές» εξηγεί ο Αντώνης Μαρινόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινής Έρευνας.

Οι ερευνητές που εργάζονται εδώ, προβλέπουν ένα μέλλον όπου το σπίτι μας θα βασίζεται σε ένα έξυπνο ψηφιακό οικοσύστημα. Όπου εικονικές πηγές ηλεκτρισμού θα συνδέουν βιώσιμα ενεργειακά συστήματα. Όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα συμπεριφέρονται ως έξυπνες μπαταρίες. Όπου οι πολίτες θα παράγουν μόνοι τους ενέργεια και θα την καταναλώνουν στη συνέχεια. Θα υπάρχει δηλαδή ενεργειακή αυτονομία, μικρότερη παραγωγή αερίων θερμοκηπίου και μικρότερο κόστος για τους πολίτες της Ευρώπης. Αυτό το εργαστήριο ελέγχου έχει δημιουργήσει μερικές πρωτότυπες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

«Είμαστε σε ένα κοντέινερ που λειτουργεί ως μια τεράστια μπαταρία. Γύρω μας βλέπετε πολλά κουτιά. Το καθένα μπορεί να ηλεκτροδοτήσει ένα σπίτι. Μέσα στο κουτί, θα βρείτε μπαταρίες ιόντων λιθίου. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνολογίες. Αλλά εδώ έχουμε μπαταρίες ιόντων λιθίου. Έχουν καλύτερη ανταπόκριση και είναι λίγο πιο γρήγορες. Αυτό είναι το μέλλον» αναφέρει ο Καταλίν Φέλιξ Κοβρίγκ, ηλεκτρολόγος μηχανικός από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινής Έρευνας.

Ο στόχος των μελετών που γίνονται εδώ δεν είναι μόνο να ενισχυθούν οι βιομηχανικές καινοτομίες, αλλά να δημιουργηθεί μια ανοιχτή αγορά, όπου θα προστατεύονται καλύτερα τα δικαιώματα των καταναλωτών:

«Θα μπορείτε να πηγαίνετε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ, να αγοράζετε μια συσκευή και θα είστε σίγουρος ότι αυτή θα συνεργάζεται με τις υπόλοιπες συσκευές που έχετε στο σπίτι σας. Και θα μπορείτε να το κάνετε αυτό, βασιζόμενος στις ανοικτές προδιαγραφές και τις ξεκάθαρες πληροφορίες που θα παρέχονται από τον κατασκευαστή στον αγοραστή» υπογραμμίζει ο Καταλίν Φέλιξ Κοβρίγκ, ηλεκτρολόγος μηχανικός από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινής Έρευνας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δουλειά τους θα συνεισφέρει επίσης στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής που έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης.

gr.euronews.com

RELATED ARTICLES