Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΈρχεται κούρεμα στα πολύ υψηλά επιτόκια των φωτοβολταϊκών δανείων

Έρχεται κούρεμα στα πολύ υψηλά επιτόκια των φωτοβολταϊκών δανείων

fb parkoΣαφέστερη εικόνα για το ποιες παρεμβάσεις στα δάνεια των φωτοβολταϊκών είναι αναγκαίες, έχουν πλέον οι τράπεζες, λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του new deal, του νόμου που αναδιέταξε συνολικά το τοπίο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του energypress έχουν καταλήξει στις κινήσεις που πρέπει να κάνουν ώστε να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση όλων των δανειακών συμβάσεων.

Την ίδια στιγμή ο ΛΑΓΗΕ συνεχίζει να πληρώνει (χθες ολοκληρώθηκε η πληρωμή των τιμολογίων Αυγούστου) και «τρέχει» για να διασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται για την ομαλοποίηση των χρηματοροών προς τους παραγωγούς. Διότι, μπορεί να δηλώνουν βέβαιοι, πλέον, από το ΥΠΕΚΑ ότι το λογιστικό έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ θα είναι μηδενικό στο τέλος του 2014, ωστόσο το ταμειακό έλλειμμα είναι ένα άλλο μέγεθος το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει. Η προσπάθεια που γίνεται κατατείνει στο να περιοριστεί το ύψος του ταμειακού ελλείμματος και συνεπώς να περιοριστούν οι υπερημερίες στις πληρωμές προς τους παραγωγούς.

Την εξομάλυνση των πληρωμών εξετάζουν με πολύ προσεκτική ματιά οι τράπεζες που έχουν δανειοδοτήσει τους παραγωγούς, καθώς από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές εξαρτάται η δυνατότητα των παραγωγών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα, παρά τα τεράστια προβλήματα που υπήρξαν, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φωτοβολταϊκών επενδυτών είναι ελάχιστα. Αυτό κάνει τις τράπεζες να βλέπουν με αισιοδοξία τις εξελίξεις, καθώς θεωρούν ότι στο εξής τα πράγματα θα είναι ομαλότερα.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θα υπάρξουν κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών που θα ελαφρύνουν τα βάρη των δανειοληπτών, στις περιπτώσεις των πολύ υψηλών επιτοκίων. Τέτοια, ιδιαίτερα βεβαρυμμένα δάνεια, αφορούν αγροτικά φωτοβολταϊκά ή περιπτώσεις κατά τις οποίες ο επενδυτής είχε τοποθετήσει ελάχιστα ίδια κεφάλαια. Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει οριζόντια ρύθμιση για τα υψηλά επιτόκια στα αγροτικά φωτοβολταϊκά δάνεια, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα εξεταστούν μία μία.

Οι τράπεζες μελετώντας τις δυνατές διευκολύνσεις, θα εξετάζουν κατά περίπτωση δύο κυρίως πράγματα: Αφενός μεν παράταση στην χρονική διάρκεια των δανείων, έτσι ώστε τα συνήθως 10ετή δάνεια να γίνουν 12ετή, 13ετή ή μακρότερου χρόνου. Αφετέρου, περίοδο χάριτος ολίγων μηνών κατά τους οποίους δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι δανειολήπτες να αποπληρώνουν το κεφάλαιο παρά μόνον τους τόκους.

Έτσι θα ξεπεραστεί η αδυναμία των επενδυτών να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις λόγω του ότι δεν πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ. Εδώ βεβαίως πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι οι επενδυτές πλέον δεν θα καταβάλλουν τον ΦΠΑ για τα τιμολόγια που εκδίδουν μεν, αλλά δεν έχουν εισπράξει λόγω καθυστερήσεων. Επιπλέον θα έχουν «ένεση ρευστότητας» λόγω των χαμηλότερων φόρων εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν για το 2013.

Ως έσχατη παρέμβαση, όμως, και σε ειδικές μόνον περιπτώσεις, θα υπάρξουν και αλλαγές στα επιτόκια κάποιων δανείων (πέραν των αγροτικών).
Η λογική των ρυθμίσεων που θα κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι η εξής: Κάθε επένδυση, μετά την εφαρμογή του new deal, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων. Πρέπει λοιπόν να γίνουν εκείνες οι διευκολύνσεις που να μην οδηγηθεί καμία επένδυση στο να μην μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της.

Η ρευστότητα

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι εκείνο στο οποίο δίνουν οι τράπεζες ιδιαίτερη σημασία είναι η πορεία της ενεργειακής αγοράς από εδώ και στο εξής. «Εάν σε σύντομο διάστημα δεν ομαλοποιηθούν οι πληρωμές προς τους παραγωγούς, όλοι οι σχεδιασμοί πέφτουν στο κενό και όλοι οι παράγοντες της υπόθεσης, των τραπεζών περιλαμβανομένων, θα έχουν πρόβλημα» υποστηρίζει αρμόδιος παράγοντας ο οποίος δηλώνει ρητά ότι «στο βαθμό που το πρόβλημα ξεκινάει από την αδυναμία της ΔΕΗ να καλύψει τις υποχρεώσεις της, πρέπει η διοίκηση της επιχείρησης και οι πολιτικοί που εποπτεύουν την επιχείρηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Στο μέτωπο αυτό, όπως έχει γράψει το energypress, το στοίχημα αφορά το ποσόν που απαιτείται για να ικανοποιηθεί ένας βασικός, αναγκαίος για την… ειρηνική συνύπαρξη των εμπλεκόμενων με την αγορά των ΑΠΕ, όρος: Να έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου όλοι οι παραγωγοί ΑΠΕ για τα τιμολόγιά τους μέχρι και το Μάρτιο του 2014. Το ποσόν αυτό υπολογίζεται συνολικά στα 500 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται οι τρέχουσες εισροές και η απαιτούμενη έξτρα ένεση ρευστότητας) και θεωρείται εφικτό να πέσουν στο σύστημα μέσα στο συγκεκριμένο τρίμηνο. Βεβαίως είναι δουλειά του ΥΠΕΚΑ και της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ να το εξασφαλίσουν, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τα χρηματοδοτικά της ΔΕΗ δημιουργούν ευνοϊκό πεδίο.

Πηγή: energypress.gr

RELATED ARTICLES