Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΈρχονται αλλαγές στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό

Έρχονται αλλαγές στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό

athens (1)

Τη σύσταση ομάδων «Διαχείρισης Έργου» που θα καταθέσουν τις προτάσεις για όλο τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης «Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα». Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, τις ομάδες αυτές θα πλαισιώνουν επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων, τεχνοκράτες κ.α .

Με βάση τις προτάσεις που θα κατατεθούν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα σχεδιάσει τι πρέπει να αλλάξει άμεσα σε όλο τον σχεδιασμό και τι σε βάθος χρόνου.

Αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό. Ο Γιάννης Τσιρωνης σε ερώτηση αν θα αλλάζει κάτι στο καθεστώς για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τα τουριστικά χωριά, τόνισε ότι η δική του θέση είναι ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν δεκάδες ορεινοί οικισμοί όπου θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

«Το να λέμε ότι θα φτιάξουμε και άλλα χωριά δεν το βρίσκω λογικό», τόνισε. «Όπως επίσης δεν θεωρώ λογικό να πηγαίνουμε δίπλα στην παραλία που στενάζει από την υπερδόμηση και να φτιάχνουμε all inclusive θέρετρα, τα οποία είναι τελείως έξω από τα όρια κατανάλωσης».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα αφορούν σε όλες τις περιπτώσεις των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και των τουριστικών χωριών αλλά θα ελεγχθεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά. «Δεν θέλω να μιλήσω οριζόντια για αυτές τις περιπτώσεις, γιατί προφανώς κάποιο από αυτά τα σχήματα μπορεί να είναι επιτυχημένο», συμπλήρωσε.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα» θα γίνουν την Πέμπτη 26 Μαρτίου (από την Παρασκευή 27 Μαρτίου θα είναι ανοιχτή για το κοινό) στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Μ. Σάββατο 11 Απριλίου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποτέλεσε την Ελληνική συμμετοχή στη 14η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2014 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Διερευνά τον ρόλο του τουρισμού ως εργαλείου διαρκούς εκμοντερνισμου της χώρας μέσω της παραγωγής κατασκευασμένων τοπίων τουρισμού. Δηλαδή, Αρχαιολογικών Χώρων και μουσείων, διαμορφώσεων δημόσιων χώρων, παραθαλάσσιων εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων και θερετρων.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η αρχιτεκτονική ελληνικού τουρισμού των τελευταίων 100 χρόνων θα παρουσιαστεί στο κοινό.

Η έκθεση αποτελείται από δυο μέρη:

-στο πρώτο με τίτλο «Αρχείο 1914-2014» παρουσιάζονται έργα και μελέτες τοπίων τουρισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων, όπως για παράδειγμα αναπλάσεις παραδοσιακών οικισμών κ.α.

-στο δεύτερο με τίτλο «Νέα Έργα/ Τουριστική κατοίκηση μετά την κρίση» παρουσιάζονται 15 προτάσεις από ‘Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες, σχετικά με τις μελλοντικές κατευθύνσεις της αρχιτεκτονικής του τουρισμού στην μετά -την- κρίση εποχή.

 

Πηγή: tanea.gr

RELATED ARTICLES