Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΈρχονται ηλεκτρονικά βιβλία και τιμολόγια – Τι αλλάζει.

Έρχονται ηλεκτρονικά βιβλία και τιμολόγια – Τι αλλάζει.

Με τον τρόπο αυτό θα καταργηθεί το «χαρτοβασίλειο» και η εφορία θα περάσει εξ ολοκλήρου στην ηλεκτρονική εποχή.

Στην ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων αλλά και στην ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει και στην κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, μέσα στο 2019.

Πάνω από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες θα έχουν μέσα στους επόμενους μήνες τη δυνατότητα να εκδίδουν τα τιμολόγια τους ηλεκτρονικά ενώ online θα ενημερώνουν και τα φορολογικά βιβλία τους.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, κάθε τιμολόγιο που θα εκδίδει ή θα λαμβάνει η επιχείρηση θα καταχωρίζεται αυτομάτως στην ηλεκτρονική μερίδα που θα τηρεί στο Taxisnet, η οποία θα αντικαταστήσει τα χάρτινα βιβλία που τηρεί στις εγκαταστάσεις της.

Στα ηλεκτρονικά βιβλία θα καταχωρίζονται αυτόματα και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι όσα στοιχεία εκδίδονται σήμερα χειρόγραφα ή από ταμειακές μηχανές θα καταχωρίζονται online στο «ηλεκτρονικό βιβλίο» που θα τηρεί κάθε επιτηδευματίας στο Taxisnet.

Με τον τρόπο αυτό θα καταργηθεί το «χαρτοβασίλειο» και η εφορία θα περάσει εξ ολοκλήρου στην ηλεκτρονική εποχή.

Έτσι, θα αποτελούν παρελθόν τα εικονικά παραστατικά τα οποία προκαλούν τεράστια ζημιά στα δημόσια έσοδα καθώς επηρεάζουν τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές.

in.gr

RELATED ARTICLES