Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΈρχονται καλοκαιριάτικα νέες αντικειμενικές αξίες και στο βάθος...ΕΝΦΙΑ

Έρχονται καλοκαιριάτικα νέες αντικειμενικές αξίες και στο βάθος…ΕΝΦΙΑ

akinitaΥποσχέσεις για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το συντομότερο δυνατό, δίνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έγγραφο της Νάντιας Βαλαβάνη στη Βουλή, μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να καθοριστούν οι νέες τιμές προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Αντωνίου, με την οποία υπενθύμιζε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε ότι υφίσταται παράνομη παράλειψη της φορολογικής διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας.

Όπως ενημερώνει τη βουλευτή η αναπληρώτρια υπουργός, «η Διοίκηση σε συμμόρφωση με την αριθμ. 4003/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σε διαδικασία μελέτης και συντονισμού των κατάλληλων ενεργειών, ώστε μέσα στην ταχθείσα προθεσμία και συγκεκριμένα έως τέλος Ιουνίου 2015, να καθοριστούν, όπου αυτό απαιτείται, νέες τιμές προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων για όλη τη χώρα, οι οποίες θα αποδίδουν πιστότερα τη σημερινή πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων».

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και κάποια μιλούν για μειώσουν στις αντικειμενικές σε περιοχές όπου υπάρχει εξώφθαλμη διαφορά από τις εμπορικές ενώ δε θα αυξηθούν οι τιμές σε περιοχές που βρίσκονται κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ. Οι αντικειμενικές αξίες κρίνουν και τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος καθώς ο φόρος παραμένει και το 2015. Αν και η κυβέρνηση τον χαρακτήρισε άδικο και αντισυνταγματικό, αποφασίστηκε να διατηρηθεί και το 2015, με πολύ μικρές μειώσεις ώστε τα έσοδα να κυμανθούν γύρω στα 2,3-2,4 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ πέρυσι.

ered.gr

RELATED ARTICLES