Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΈχετε αντίρρηση επί των δασικών χαρτών; Πληρώστε!

Έχετε αντίρρηση επί των δασικών χαρτών; Πληρώστε!

Από 20 έως και 3.600 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει ο πολίτης προκειμένου να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το περιεχόμενο ενός αναρτημένου δασικού χάρτη.

Το ειδικό τέλος για την άσκηση αντιρρήσεων (προβλεπόταν στον νόμο 3889/2010) καθορίζεται σε κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος κκ. Γιώργου Χουλιαράκη και Σωκράτη Φάμελλου. Έτσι, στο εξής το κόστος για την υποβολή αντιρρήσεων θα εξαρτάται από το εμβαδόν της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας:

* 20 ευρώ για έκταση έως και 100 τ.μ

* 45 ευρώ για έκταση έως και 1.000 τ.μ.

* 135 ευρώ για έκταση πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5 στρέμματα

* 450 ευρώ για έκταση πάνω από 5 στρέμματα έως και 20 στρέμματα

* 900 ευρώ για έκταση πάνω από 20 στρέμματα έως και 100 στρέμματα

* 1.800 ευρώ για έκταση πάνω από 100 στρέμματα έως και 300 στρέμματα.

* 3.600 ευρώ για έκταση μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων

Κάθε αντίρρηση υποβάλλεται για το σύνολο ή μέρος των εκτάσεων δασικού ή χορτολιβαδικού χαρακτήρα, επί του οποίου ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον. Για κάθε γεωτεμάχιο υποβάλλεται μία αντίρρηση, πλην της περίπτωσης που για τμήμα της αμφισβητούμενης έκτασης προβλέπεται η υποβολή αντίρρησης ατελώς.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν καταβάλλεται ειδικό τέλος

Από την καταβολή του ειδικού τέλους άσκησης αντιρρήσεων εξαιρούνται όσες αφορούν, μεταξύ άλλων, σε:

* περιοχές που εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε διανομές (κληροτεμάχια) του εποικισμού.

* περιοχές που εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές του εποικισμού.

* περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού (κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 Ν. 998/1979), οι οποίες δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

* εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις στη διαδικασία του άρθρου 14 Ν. 998/1979 (άρθρο 28 παρ. 18.α Ν. 2664/1998 όπως ισχύει).

Το ειδικό τέλος θα κατατίθεται σε λογαριασμό της ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) και τα ποσά θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό της εταιρείας και θα διατίθενται αποκλειστικά για την κάλυψη των δαπανών που απαιτούνται για την κατάρτιση έως και την κύρωση των δασικών χαρτών.

Σε περίπτωση ανάκλησης των αντιρρήσεων, ο υπεύθυνος του Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη έως και τρεις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων θα εκδίδει απόφαση για την επιστροφή των καταβληθέντων τελών, στις περιπτώσεις που η σχετική αίτηση ανάκλησης έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα. Στη συνέχεια θα αποστέλλει την απόφαση στην ΕΚΧΑ, συνοδευόμενη από κατάλογο των δικαιούμενων επιστροφής τέλους, στον οποίο θα αναγράφονται τα στοιχεία των αιτούντων, το ποσό προς επιστροφή και το ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους.

Μάχη Τράτσα

tovima.gr

 

RELATED ARTICLES