Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια«Αγκομαχά» το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον

«Αγκομαχά» το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» κινδυνεύει να το προσπεράσουν οι εξελίξεις όπως και το νέο ΚΕΝΑΚ με το επιτελείο του υπουργείου να τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες και την αγορά να έχει φθάσει στα όριά της. Εδώ και ένα χρόνο ακούγεται ότι το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» ξεκινά σε λίγες ημέρες αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr ούτε η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη ούτε οι συμβάσεις με τις τράπεζες έχουν υπογραφεί.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί ο οδηγός του προγράμματος αλλά από μόνος του δεν μπορεί να «κινήσει» το πρόγραμμα. «Πονοκέφαλο» για το υπουργείο ενέργειας προκαλεί και ο νέος ΚΕΝΑΚ καθώς η Κομισιόν έχει δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να αναθεωρηθεί. Έτσι, το νέο «Εξοικονομώ» θα πρέπει να προλάβει τον ΚΕΝΑΚ ή καλύτερα ο νέος ΚΕΝΑΚ θα πρέπει να προλάβει το «Εξοικονομώ» καθώς μετά τις 31/12/2018 δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί.

Απελπισμένη η αγορά

Η αγορά πλέον παρακολουθεί τις εξελίξεις με στωικότητα καθώς το νέο Εξοικονομώ αναμένεται ότι θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις τεχνικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, όπως σημειώνουν έχει χαθεί πολύτιμος χώρος με αποτέλεσμα ήδη κάποιες, οι οποίες είχαν πρόβλημα βιωσιμότητας, να έχουν βάλει λουκέτο.

«Το νέο Εξοικονομώ αποτελεί βασικό μοχλό κινητοποίησης της αγοράς. Αν στο κόστος καθυστέρησης προσθέσουμε και την αναβλητικότητα του κόσμου, τότε δημιουργείται ένα πολύ αρνητικό κλίμα για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα τεχνικά επαγγέλματα. Η αγορά είναι απελπισμένη. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να τη στηρίξουν όπως συμβαίνει παντού στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είχε ένα λόγο επιπλέον να επισπεύσει τις διαδικασίες δεδομένου ότι η κατασκευή και οι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένοι κλάδοι είναι από τα βασικά και πρώτα θύματα της κρίσης», αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο κ. Παντελής Πατενιώτης, Μηχανικός Δημοσίων Έργων και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης.

Σιμόπουλος: Η κυβέρνηση βλέπει το Εξοικονομώ ως «βουνό»

Ως «βουνό» βλέπει η κυβέρνηση την έναρξη του νέου εξοικονομώ, σύμφωνα με τοποθέτηση του πρώην Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου.

Αναλυτικά, ο κ. Σιμόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:

“Από την άνοιξη η Κυβέρνηση κάθε λίγο και λιγάκι εξαγγέλλει το πρόγραμμα «Eξοικονομώ Κατ’ Oίκον» και κάθε φορά αναβάλλει την εφαρμογή του, επιβεβαιώνοντας συνεχώς ότι δεν «μπορεί». Το ίδιο έκανε και πρόσφατα προαναγγέλλοντας έναρξη το Φεβρουάριο.

Φυσικά, βλέπουν σαν βουνό τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδοχής των αιτήσεων, τον καθορισμό του χρηματοδοτικού πλαισίου και την έκδοση του οδηγού με τις επιλέξιμες δαπάνες κλπ.

Βέβαια, οι σχετικοί πόροι από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα δεν απορροφώνται, ενώ η συγκεκριμένη αγορά των ανακαινίσεων που συνδέεται με εκατοντάδες επαγγέλματα καρκινοβατεί.”

Πένη Χαλάτση

insider.gr

 

RELATED ARTICLES