Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑγωγός EastMed: Ηχηρό μήνυμα των «3+1» προς την Άγκυρα.

Αγωγός EastMed: Ηχηρό μήνυμα των «3+1» προς την Άγκυρα.

Ισχυρό μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα έστειλε η συμμαχία των χωρών της Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ και των ΗΠΑ για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο με θέμα τον «EastMed, την τριπλή συνεργασία και το ρόλος της στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της οικονομικής συνεργασίας στην εποχή μετά την πανδημία», ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον και οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης επέκριναν τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Ο Φράνσις Φάνον τόνισε: «Η θέση μας είναι σταθερή. Οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως πεδίο συνεργασίας. Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ευκαιρία. Πρέπει να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα. Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για τα θαλάσσια σύνορα. Το MOU είναι ένα νομικό ζήτημα, όμως το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ. Ζητάμε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες οι προκλητικές δηλώσεις. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και θεωρούμε ότι πρέπει να κοιτάζει προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια κάνουν κακό στην ίδια τη χώρα», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ.

Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερή θέση απέναντι στην Τουρκία. Δεν είναι προκλητική. Είμαστε ευρωπαϊκό κράτος και αυτή είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στη γείτονα χώρα. Όμως το ταγκό θέλει δύο». Ο ίδιος θύμισε και δύο άλλες προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας. Η μία ήταν πριν την υπογραφή της συμφωνίας του EastMed αλλά και με την απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο. Στην πρώτη περίπτωση όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης προχωρήσαμε τη συνεργασία και στη δεύτερη σημείωσε ότι «υπερασπιστήκαμε τα σύνορα μας. Δουλεύουμε για τη συνεργασία με την Τουρκία. Αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, καυτηρίασε το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχώς προβαίνει σε προκλητικές συμπεριφορές και παραβιάσεις της ΑΟΖ. Προέτρεψε μάλιστα την Άγκυρα να αναφερθεί σε ποιο άρθρο του διεθνούς δικαίου στηρίζει τις τελευταίες κινήσεις της και στις προειδοποιήσεις της για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, την προκάλεσε να το πράξει. Πρόσθεσε επίσης ότι «η συνεργασία των τριών δεν είναι ενάντια στην Τουρκία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, τόνισε την ισχυρή συνεργασία που έχουν χτίσει οι τρεις χώρες για τον αγωγό EastMed αλλά και τη σημασία που έχει η υποστήριξη των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος αγωγός που θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ιταλία μέσω της Ελλάδας συμφέρει οικονομικά και παρέχει ενεργειακή ασφάλεια στην Ε.Ε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε την πρόσφατη κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, ενώ οι κ. Στάινιτς και Λακκοτρύπης ανήγγειλαν αντίστοιχες κινήσεις.

Στην ίδια συζήτηση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο την Ελλάδα και εξήρε την υλοποίηση των ενεργειακών projects των αγωγών TAP και IGB όπως και του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Χρήστος Κολώνας

euro2day.gr

RELATED ARTICLES