Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΑδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει η πλατφόρμα - Τα 10 σημεία κλειδιά για τη...

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει η πλατφόρμα – Τα 10 σημεία κλειδιά για τη δήλωση.

Η ρύθμιση αφορά όσους ιδιοκτήτες που έχουν δηλώσει λιγότερα τετραγωνικά από τα πραγματικά ή δεν είχαν δηλώσει καθόλου τα τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων ή οικοπέδων.

Τα σημεία-κλειδιά για τα αδήλωτα τετραγωνικά σε 10 ερωταπαντήσεις

1. Ποιους αφορά η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους δήμους;

Αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

2. Ποιες επιφάνειες ακινήτων θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

Η ρύθμιση καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ αλλά και τετραγωνικά μέτρα που είτε τακτοποιήθηκαν είτε όχι. Επίσης μπορεί να δηλωθεί και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτήν που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

3. Έχω νομιμοποιήσει έναν ημιυπαίθριο χώρο 10 τ.μ του διαμερίσματος μου αλλά δεν το έχω δηλώσει στο δήμο. Πώς μπορώ τώρα να το δηλώσω;

Η δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων θα γίνει μέσω της ηλεκρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί αύριο. Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς του πρόσβασης του Taxisnet. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα εμφανίζονται αυτόματα:

– Τα στοιχεία κάθε ακινήτου όπως αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9

– Τα στοιχεία ( τετραγωνικά μέτρα) κάθε ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου με βάση τα οποία υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσω της εφαρμογής οι ιδιοκτήτες θα δηλώσουν το πραγματικό σήμερα εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας τους που ηλεκτροδοτείται ή δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. Το εμβαδόν για κάθε ακίνητο που θα δηλωθεί θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

4. Θα πρέπει να συνυποβληθούν τα δικαιολογητικά από τα οποία να αποδεικνύεται η πραγματική επιφάνεια ακινήτων, όπως αντίγραφα συμβολαίων;

Όχι. Δεν απαιτείται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού λόγω της διασύνδεσης της εφαρμογής με τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους αλλά και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των στοιχείων.

5. Τι ισχύει στην περίπτωση που οι τακτοποιημένοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί ούτε στο έντυπο Ε9;

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνει διόρθωση στο Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxisnet και μετά η πραγματική εικόνα των ακινήτων να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Προσοχή: Η προσθήκη τετραγωνικών μέτρων στο έντυπο Ε9 αναμένεται να ανεβάσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Μετά τη διόρθωση του Ε9 εκδίδεται σημείωμα ΕΝΦΙΑ με τον επιπλέον φόρο που αναλογεί στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων που θα δηλωθούν.

6. Μέχρι πότε θα πρέπει να δηλωθούν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα;

Μέχρι τις 31 Μαΐου 2020.

7. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων;

Όχι, οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και όσοι προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31 Μαρτίου 2020 έχουν προθεσμία να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

8. Από πότε θα τρέχουν οι νέες χρεώσεις με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων;

Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν θα αρχίσει να τρέχει από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.

9. Ποιες επιβαρύνσεις γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών;

Διαγράφονται όλες οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από διάφορες εμβαδών μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης τους στον δήμο.Εξαιρούνται από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του δήμου είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου.

10.Έχω πληρώσει ήδη στον δήμο την οφειλή που βεβαιώθηκε για διαφορά εμβαδού στο ακίνητο που μεταβίβαση. Ο δήμος θα επιστρέψει τα ποσό αυτό;

Όχι . Ποσά που έχουν καταβληθεί στους δήμους δεν επιστρέφονται.

 

dikaiologitika.gr

RELATED ARTICLES