Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΑκίνητα: Σε άνοδο παρά την πανδημία

Ακίνητα: Σε άνοδο παρά την πανδημία

Σταθερά ανοδικές παραμένουν και κατά τους πρώτους μήνες του 2021 οι τιμές πώλησης κατοικιών, καθώς η αγορά κατοικίας φαίνεται πως θα εξέλθει σχετικά «αλώβητη» από την κρίση της πανδημίας. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών καταγράφουν άνοδο κατά 1,85% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ οι αντίστοιχες των παλαιότερων διαμερισμάτων σημειώνουν ετήσια αύξηση της τάξεως του 2,25%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Αξιών Διαμερισμάτων που επιμελείται η Geoaxis Property & Valuation Services, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών.

Με βάση τα σχετικά μεγέθη από πέντε αντιπροσωπευτικές περιοχές του λεκανοπεδίου (Χολαργός, Αμπελόκηποι, Μαρούσι, Περιστέρι και Παλαιό Φάληρο), μεταξύ των νεόδμητων διαμερισμάτων, την υψηλότερη μεταβολή με 2,77% καταγράφουν οι τιμές στο Περιστέρι, καθώς διαμορφώνονται πλέον σε 1.520 ευρώ/τ.μ. Στους Αμπελοκήπους, η άνοδος διαμορφώνεται σε 1,9%, 1.820 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Μαρούσι καταγράφεται αύξηση κατά 2,5% σε 2.000 ευρώ/τ.μ. Στον Χολαργό προκύπτει αύξηση κατά 0,9% με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 2.590 ευρώ/τ.μ. Στο Φάληρο, η μέση τιμή αγγίζει τα 2.220 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας άνοδο κατά 1,23% σε ετήσια βάση.

Στα παλαιότερα διαμερίσματα (άνω των 15 ετών), η έρευνα καταγράφει σημαντική αύξηση κατά 4,5% στον Χολαργό, με τις αξίες να διαμορφώνονται σε 1.370 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθεί το Π. Φάληρο με αύξηση κατά 4% σε 1.125 ευρώ/τ.μ. Αύξηση κατά 1,55% σε 910 ευρώ/τ.μ. σημείωσαν οι τιμές στο Περιστέρι, ενώ στους Αμπελοκήπους και στο Μαρούσι οι τιμές είναι σχετικά σταθερές σε σχέση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο, καθώς δεν έχουν αυξηθεί πάνω από 0,9% και 0,3%, αντίστοιχα.

Πάντως, οι τιμές εξακολουθούν να υπολείπονται εκείνων που ίσχυαν το 2013, έχοντας ξεπεράσει όμως εκείνες του 2014, δείγμα ότι έχουν αρχίσει να καλύπτονται οι απώλειες των προηγούμενων ετών. Ετσι, σε σχέση με το 2013, οι σημερινές τιμές των νεόδμητων κατασκευών είναι μειωμένες κατά 5,77%, ενώ σε ό,τι αφορά τις παλαιότερες κατασκευές, η πτώση διαμορφώνεται σε 13,4%.

Σε σχετική ανάλυσή του, ο κ. Γιάννης Ξυλάς, ιδρυτής και επικεφαλής της Geoaxis, αναφέρει ότι «η αγορά διαμερισμάτων παρουσίασε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, αποδεικνύοντας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της ευνόησαν τον κλάδο. Οι σταθεροποιητικές τάσεις της προηγούμενης χρονιάς καταγράφονται πλέον ως σαφείς αυξητικές προοπτικές καθώς σε σχέση με 12 μήνες πριν και στις πέντε περιοχές μελέτης σημειώνεται μέση άνοδος των πιθανών τιμών πώλησης άνω του 2%». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αποτελεί πεποίθησή μας ότι η τρέχουσα ανάκαμψη της αγοράς διαμερισμάτων θα συνεχιστεί αμείωτη τους επόμενους μήνες, με μεγαλύτερη ένταση σε ενοικιαζόμενα, παλαιότερα, μεγαλύτερα και αποκεντρωμένα διαμερίσματα».

Κατά τον κ. Ξυλά, η στροφή προς τις ενοικιάσεις, η εργασία από το σπίτι και το ευ ζην, που συνοψίζεται σε ακριβότερες και ποιοτικότερες κατασκευές, αναμένεται να επιδράσουν στην αγορά κατοικίας στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα, ένα σημαντικό ποσοστό νέων νοικοκυριών αναμένεται να παραμείνει αποκλεισμένο από την αγορά κατοικίας τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών οικονομικών κρίσεων, της αυστηροποίησης των κριτηρίων τραπεζικής χρηματοδότησης, της εργασιακής ανασφάλειας και της αδυναμίας του κράτους να ρυθμίσει την αγορά, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων ανέγερσης κατοικιών χαμηλού κόστους. Οι εξελίξεις αυτές αποτρέπουν τους νέους από την ανάληψη του ρίσκου αγοράς κατοικίας, με αποτέλεσμα να στρέφονται στην ενοικίαση. Ετσι, στο μέλλον θα αρχίσουν να κατασκευάζονται διαμερίσματα (ή να ανακατασκευάζονται υφιστάμενα) προσανατολισμένα σε αυτό ακριβώς το κοινό.

Αντίστοιχα, η αναμενόμενη υιοθέτηση ενός υβριδικού συστήματος εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται εκ περιτροπής στο γραφείο και θα εργάζονται τις υπόλοιπες μέρες από το σπίτι τους, πρόκειται να δημιουργήσει την ανάγκη μετακίνηση σε μεγαλύτερα ακίνητα, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για απομόνωση. Ετσι, η Geoaxis προβλέπει αύξηση της ζήτησης για μεγαλύτερα και παλαιότερα διαμερίσματα, όχι απαραίτητα κοντά στον χώρο εργασίας.

Νίκος Ρουσανογλου

Kathimerini.gr

RELATED ARTICLES