Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑκύρωση και επαναπροκήρυξη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Ακύρωση και επαναπροκήρυξη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

skoupidiaΗ ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου θα ακυρωθεί και θα επαναπροκηρυχθεί. Είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, στην οποία έχουν συμφωνήσει και οι θεσμοί, λέει ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Ταυτόχρονα προαναγγέλλει ότι η αντίστοιχη ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Ηπείρου τελικά θα προχωρήσει, με μικρές βελτιώσεις. Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί η πράξη υπουργικού συμβουλίου, με την οποία αποκτά θεσμική ισχύ ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα.

Η δημοσίευση, την προηγούμενη Παρασκευή, της απόφασης της κυβέρνησης να ιδρύσει μια διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων, ως ένα από τα προαπαιτούμενα από το κουαρτέτο, δημιούργησε νέα σύγχυση ως προς τις προθέσεις της. Αιτία, η αναφορά της απόφασης στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ηλείας, τις οποίες το ΥΠΕΚΑ έχει εξαγγείλει ότι θα ακυρώσει.

Ερωτώμενος από την «Κ», ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης υποστηρίζει ότι, παρά τις περί του αντιθέτου εξελίξεις, η θέση της κυβέρνησης για τη ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου δεν έχει αλλάξει. Οπως αναφέρει, σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί η πράξη υπουργικού συμβουλίου της απόφασης με την οποία εγκρίνεται ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τα Απορρίμματα (ΕΣΔΑ). «Το θέμα αυτό έχει ξεκαθαρίσει. Στην τελευταία σύσκεψη, την προηγούμενη εβδομάδα, οι θεσμοί συμφώνησαν ότι κανένα έργο δεν μπορεί να παραβαίνει τον νέο ΕΣΔΑ. Επίσης, ολόκληρη η κυβέρνηση ομόφωνα υποστηρίζει ότι το έργο πρέπει να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί. Επομένως παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας». Πότε θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός; «Σύντομα», λέει ο κ. Τσιρώνης.

Εχει όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος καταλήξει στο μοντέλο που πιστεύει ότι θα λύσει το οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο; «Γνωρίζουμε τι θέλουμε και θα προχωρήσουμε γρήγορα», υποστηρίζει ο κ. Τσιρώνης. «Μάλιστα δεν θα καθυστερήσουμε από ενστάσεις, γιατί οι δήμοι είναι με το μέρος μας. Επιπλέον θα προβλέπουμε μικρότερα έργα, οπότε θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να κατασκευαστούν και θα κερδίσουμε μέρος από τον χαμένο χρόνο».

Ομως το ΥΠΕΚΑ τελικά «βάζει νερό στο κρασί του» για τη ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια της Ηπείρου, η οποία φαίνεται ότι τελικά θα προχωρήσει. «Ολα τα έργα επανεξετάζονται. Κάποια χρειάζονται μικρές βελτιώσεις, κάποια μεγάλες και κάποια πρέπει να επαναπροκηρυχθούν. Το έργο της Ηπείρου είναι το πιο κοντινό στον νέο σχεδιασμό και μπορεί να εγκριθεί με μικρές βελτιώσεις», λέει ο κ. Τσιρώνης.
Ενταγμένο στο νέο ΕΣΠΑ

Πάντως σε ό,τι αφορά τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, η περιφέρεια συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης με τον επικρατήσαντα στον διαγωνισμό. «Στις 22 Δεκεμβρίου η σύμβαση θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της», λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να σταματήσουμε. Το έργο είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα από την τρόικα και ενταγμένο στο νέο ΕΣΠΑ. Παράλληλα το Ελεγκτικό Συνέδριο μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε άμεσα. Το έργο είναι ευθυγραμμισμένο με τον εθνικό και τον περιφερειακό σχεδιασμό, έχει εγκριθεί από όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Οπότε σε ποια βάση θα ακυρωθεί;».

Ερωτώμενος για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί αν η περιφέρεια υπογράψει τη σύμβαση και μετά το έργο ακυρωθεί, ο κ. Τατούλης είναι κατηγορηματικός. «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Αν δεν θέλουν το έργο, που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην το θέλουν, πρέπει να το ακυρώσουν με νόμο. Αν τολμούν, λοιπόν, πολιτικά, ας φέρουν νόμο να το ακυρώσουν. Ειδάλλως το έργο θα γίνει».

πηγή: kathimerini.gr/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

RELATED ARTICLES