Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΑλαλούμ με το χαράτσι σε Ι.Χ. με φυσικό αέριο

Αλαλούμ με το χαράτσι σε Ι.Χ. με φυσικό αέριο

pic-0-normΣύγχυση επικρατεί σχετικά με την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που υπέγραψε στις 12 Αυγούστου ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από την καταβολή τέλους αδείας τα αυτοκίνητα στα οποία τοποθετείται φυσικό αέριο ή υγραέριο, καθώς συμπολίτης που απευθύνθηκε στο Μηχανολογικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας προ ημερών αναγκάστηκε να πληρώσει παράβολο 75 ευρώ, καθώς οι υπάλληλοι της υπηρεσίας δήλωσαν άγνοια για την παραπάνω εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται πως η αρχική απόφαση όριζε χαράτσι 75 ευρώ, το οποίο θα πληρώσουν όσοι οδηγοί εγκατέστησαν στο αυτοκίνητό τους σύστημα υγραεριοκίνησης. Το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να βάλει το χαράτσι στο τέλος αδείας και με εγκύκλιό του στις 25 Ιουνίου ζήτησε από όλες τις περιφέρειες να το εισπράττουν. Μάλιστα η απόφαση καθόριζε το νέο χαράτσι να ισχύσει από τέλος Ιουλίου του 2014, για όσους τοποθετούν σύστημα υγραεριοκίνησης στο αυτοκίνητό τους. Ο φόρος επιβάλλεται στην αντικατάσταση της Άδειας Κυκλοφορίας του οχήματος με παράβολο από τις Διευθύνσεις Συγκοινωνιών και αφορά σε όσους τοποθετούν από την εφαρμογή του μέτρου και μετά σύστημα LPG και όχι όσους το έχουν ήδη εγκαταστήσει.

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε πολλές διαμαρτυρίες από οδηγούς και επαγγελματίες που τοποθετούσαν το φυσικό αέριο στα ΙΧ, χαρακτηρίζοντας το νέο μέτρο «καθαρά φοροεισπρακτικό», ζητώντας την απόσυρσή του. Τελικά ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος υπέγραψε την άρση του μέτρου, μετά την παρερμηνεία που είχε δημιουργηθεί, περί καταβολής τέλους αδείας στις περιπτώσεις αλλαγής κυρίων χαρακτηριστικών των αυτοκινήτων. «Η τοποθέτηση φυσικού αερίου ή υγραερίου δεν αποτελεί αλλαγή καυσίμου, αλλά δυνατότητα κυκλοφορίας εναλλακτικά με δύο είδη καυσίμων (προσθήκη δεύτερου καυσίμου) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία της αλλαγής κυρίων χαρακτηριστικών. Εκτός αυτού αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση των πολιτών, οι οποίοι, με την τοποθέτηση των εναλλακτικών καυσίμων, εξοικονομούν χρήματα στις μετακινήσεις τους αφενός και αφετέρου δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον», δήλωσε ο υφυπουργός.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως και σε αυτή την περίπτωση η γραφειοκρατία έκανε το θαύμα της. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, μεσολαβεί μεγάλο διάστημα από την υπουργική ανακοίνωση ως την εφαρμογή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πληροφορηθείς το πρόβλημα ο βουλευτής της ΝΔ Λάρισας Χρήστος Κέλλας επικοινώνησε με τον υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο και έλαβε τη διαβεβαίωση πως «τις αμέσως επόμενες μέρες η απόφαση θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όλους αυτούς που βιάστηκαν- ατύχησαν και έσπευσαν στο διάστημα αυτό να ρυθμίσουν τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα και πλήρωσαν το χαράτσι των 75 ευρώ.

Πηγή: eleftheria.gr/ (του Γ. Ρούστα)

RELATED ARTICLES