Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΑλλαγές στο σχέδιο νόμου για τη δόμηση

Αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τη δόμηση

«Παράθυρα» για τη συνέχιση της δόμησης σε περιοχές με μικρά οικόπεδα που δομούνταν κατά παρέκκλιση άνοιξε την τελευταία στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με προσθήκη στο σχέδιο νόμου επιτρέπεται η συνένωση τέτοιων οικοπέδων για τη δημιουργία νέων άρτιων και παραμένει η αρτιότητα όσων οικοπέδων την έχασαν λόγω απαλλοτρίωσης για διάνοιξη δρόμου. Πιο συγκεκριμένα:

• Οι ενδιαφερόμενοι εξακολουθούν να χτίζουν με τους προηγούμενους όρους δόμησης (χωρίς μεταβατική περίοδο), αν είχε υποβληθεί αίτημα προέγκρισης οικοδομικής άδειας, αν έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης ή άδεια λειτουργίας, αν έχει χορηγηθεί παρέκκλιση από το αρμόδιο πολεοδομικό συμβούλιο, αν έχει κατατεθεί αίτηση για άδεια εκσκαφής κ.ά.

• Στις εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται η συνένωση (προφανώς όμορων) οικοπέδων για τη δημιουργία άρτιων. Προϋπόθεση, το ένα από τα οικόπεδα να ήταν άρτιο πριν από την ισχύ του νόμου (δηλαδή, να μπορούσε να χτιστεί κατά παρέκκλιση).

• Διατηρούν το δικαίωμα δόμησης όσα οικόπεδα άνω των 2 στρεμμάτων ήταν άρτια και απομειώθηκαν λόγω απαλλοτρίωσης, διάνοιξης οδού ή αναδασμού. Προϋπόθεση, το οικόπεδο να έχει «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό τουλάχιστον 25 μέτρα.

• Το υπουργείο «πήρε πίσω» την ελαφρά μείωση συντελεστή για τις τουριστικές μονάδες (από 0,20 σε 0,18), ορίζοντας πως αν πληρούν κάποια βασικά κριτήρια αναβάθμισης (που στην πραγματικότητα πληροί οποιαδήποτε σύγχρονη μονάδα) μπορούν να έχουν συντελεστή έως 0,20.

Αλλες αλλαγές της τελευταίας στιγμής:

• Δεν θα προσμετρούνται στον συντελεστή ενός κτιρίου οι προσβάσιμες και μη προσβάσιμες περιοχές του ισογείου και των ορόφων που προκύπτουν από εσοχές στο σώμα του κτιρίου.

• Ορίζεται ότι εκεί όπου επιτρέπεται η προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά ένα μέτρο (υπό κάποιες προϋποθέσεις) αυτό δεν επηρεάζεται από πάσης φύσεως διατάγματα, αν δεν έχουν ρητή αντίθεση.

• Δίνεται μεταβατική περίοδος 4 μηνών για την προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης αδειών e-Αδειες και του ψηφιακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES