Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑμεση επανεγκατάσταση εργοταξίων συστήνει το ΤΕΕ Μαγνησίας στους δήμους

Αμεση επανεγκατάσταση εργοταξίων συστήνει το ΤΕΕ Μαγνησίας στους δήμους

teeΣε επίσπευση της αποπληρωμής των εργασιών με τις διοικητικές τους υπηρεσίες και της συνέχισης των έργων με στόχο να αυξηθεί το φυσικό τους αντικείμενο καλεί το ΤΕΕ τους δήμους της Μαγνησίας, ώστε οι εργολαβίες να μην περάσουν στο νέο ΕΣΠΑ, δηλαδή το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) χρονικής περιόδου 2014-2020, και καθυστερήσουν να ολοκληρωθούν.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης των δημάρχων για τις νέες εξελίξεις στον τρόπο χρηματοδότησης βάσει της εγκυκλίου του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε η Μαγνησία να πετύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Νάνσυ Καπούλα, είπε ότι η πληρωμή των κατατεθειμένων λογαριασμών για τα έργα του ΕΣΠΑ, που είχαν «παγώσει» το προηγούμενο διάστημα άρχισε στις 8 Αυγούστου.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει προτεραιότητα στις πληρωμές των έργων ανάλογα με το βαθμό προόδου τους. Όσο πιο γρήγορα ανταπεξέλθουν οι εργολάβοι στις εργασίες τόσο πιο άμεσα θα γίνονται και οι πληρωμές όταν θα τελειώσουν. Τα έργα που θα είναι αποπερατωμένα σε μεγάλο ποσοστό στο τέλος του χρόνου θα μεταφέρουν στο ΣΕΣ μόνο το υπόλοιπο των εργασιών και θα έχουν μία εύκολη  μεταφορά – γέφυρα χρηματοδότησης.

Ομως, εκείνα που θα έχουν μικρό ποσοστό ολοκλήρωσης σε φυσικό αντικείμενο κινδυνεύουν να χαθούν εξολοκλήρου από το τρέχον ΕΣΠΑ, που λήγει το Δεκέμβριο του 2015. Θα ενταχθούν στο ΣΕΣ μετά από εκκαθάριση, αλλά θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται μετά από μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία και αβέβαιη» εξήγησε η ίδια.

Παράλληλα, οι δήμοι απαιτείται να λάβουν υπόψη ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους εθνικούς πόρους. «Μέχρι το τέλος του έτους -κάτι που έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται-  η συμμετοχή των εθνικών πόρων στα συγχρηματοδοτούμενα έργα θα είναι μειωμένη από το αρχικό της ποσοστό και θα δημιουργήσει κενό χρηματοδότησης, το οποίο  θα πρέπει επίσης να μεταφερθεί στο ΣΕΣ. Το ίδιο ισχύει και για τα έργα που χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από εθνικούς πόρους» είπε η ίδια.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι: «χρειάζεται γρήγορος συντονισμός ανάμεσα στις διοικητικές υπηρεσίες των δήμων και τους εργολάβους μηχανικούς, ώστε το Δεκέμβριο του 2015, η υλοποίηση έργων και υποδομών να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό και να υπάρχουν γερά θεμέλια για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο θα συναντηθεί με τους δημάρχους για τη διευκόλυνση των εργασιών στις εκάστοτε περιοχές. Θα αναλάβει τη στενή παρακολούθηση των έργων και την υποβοήθηση των δήμων» συμπλήρωσε.

Να επισημανθεί ότι το ΕΣΠΑ σαν χρηματοδοτικό πρόγραμμα έχει διασφαλισμένους πόρους και λειτουργεί αυτόνομα μέσω των διαχειριστών αρχών, καθώς επέστρεψε στο αρχικό καθεστώς μετά το πρόβλημα με τις πληρωμές

Πηγή: taxydromos.gr

RELATED ARTICLES