Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΑνησυχία από τους μηχανικούς για μελέτες στατικής επάρκειας σχολικών κτιρίων με νόμους...

Ανησυχία από τους μηχανικούς για μελέτες στατικής επάρκειας σχολικών κτιρίων με νόμους του 1960

Την έντονη επιστημονική του ανησυχία εκφράζει το Δ.Σ. του τοπικού παραρτήματος Χανίων του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τις μελέτες στατικής επάρκειας σε αυθαίρετα κτίρια που στεγάζουν παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, με αντισεισμικούς κανονισμούς που ισχύουν από το 1960.

Σε επιστολή του Συλλόγου προς στον Δήμαρχο, Παναγιώτη Σημανδηράκη, την αρμόδια αντιδήμαρχο, Ελένη Ζερβουδάκη, και το Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζεται ότι ο Δήμος έχει στην ιδιοκτησία του κοινωφελή κτίρια, την ασφάλεια των οποίων πρέπει να εγγυηθεί στο έπακρον, κάνοντας χρήση των ασφαλέστερων κανονισμών, όπως αυτοί έχουν αποκρυσταλλωθεί στους νεότερους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Η επιστολή

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται: «θέλουμε να κάνουμε γνωστό, ότι η ανεπάρκεια των παλαιότερων κανονισμών έχει αποδειχτεί επιστημονικά από την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων στην χώρα μας. Γι`αυτό και εξελίχθηκαν, αναθεωρήθηκαν και αντικαταστάθηκαν οι αντισεισμικοί κανονισμοί: γιατί η ίδια η φύση μας έβαλε μπροστά στο σύνθετο καθήκον να βελτιώσουμε τις κατασκευές για να παραλάβουν με ασφάλεια τα σεισμικά φορτία.

Με δεδομένο αυτό, θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη επιστημονική μας ανασφάλεια στο να πραγματοποιούνται μελέτες στατικής επάρκειας σε κτίρια κοινωφελούς χρήσης, όπως παιδικοί / βρεφικοί σταθμοί, σχολικά κτίρια κλπ. με τους παλαιότερους κανονισμούς.

Δεν μπορεί να συνεχίζουμε το 2020 να εφαρμόζουμε κανονισμούς που η αστοχία τους έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Σας κάνουμε γνωστό, ότι σε περίπτωση που παραλάβετε μελέτες στατικής επάρκειας με παλαιότερους κανονισμούς, και αυτές καταλήγουν σε επάρκεια του κτιρίου έναντι των –τότε προβλεπόμενων- σεισμικών φορτίων, με τα σημερινά ισχύοντα δεδομένα της επιστήμης δεν συνεπάγεται ότι τα κτίρια είναι ασφαλή.

Ο νόμος δίνει μεν την δυνατότητα, αλλά σας καλούμε να μην την υλοποιήσετε. Είναι απόφαση του ιδιοκτήτη του έργου με ποια στάθμη επιτελεστικότητας και με ποιόν κανονισμό θα κρίνει την ασφάλεια ενός κτιρίου. Τόσο ο ΔΟΚΟΙΠΠ, όσο και ο Δήμος Χανίων, -σαν κοινωφελείς οργανισμοί- διαφέρετε σε σχέση με έναν ιδιώτη ιδιοκτήτη που έχει αυθαίρετα κατασκευάσει πχ μια κατοικία με δική του επιμέλεια και για δική του χρήση. Έχετε στην ιδιοκτησία σας κοινωφελή κτίρια, την ασφάλεια των οποίων πρέπει να την διασφαλίσετε στο έπακρον, κάνοντας χρήση των ασφαλέστερων κανονισμών, όπως αυτοί έχουν αποκρυσταλλωθεί στους νεότερους αντισεισμικούς κανονισμούς».

ert.gr

RELATED ARTICLES