Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμηση"Ανοίγει" η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

“Ανοίγει” η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Δυνατότητα να δηλώνουν ηλεκτρονικά τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, θα έχουν οι ιδιοκτήτες από την ερχόμενη εβδομάδα που θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (6 Φεβρουαρίου) συνεδρίασης της Ένωσης η πλατφόρμα παρουσιάστηκε ήδη στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα παρουσιαστεί την Δευτέρα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πλέον θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η σχετική πλατφόρμα θα ανέβει σε ιστοσελίδα του Δημοσίου (σ.σ. πιθανότατα στο gov.gr) και οι πολίτες θα εισέρχονται σε αυτή με τους κωδικούς taxisnet και μέσω του Ε9 το οποίο θα εμφανίζεται στην οθόνη τους θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για ακίνητα που έχουν την ιδιοκτησία σε όλους τους δήμους της χώρας. Στη συνέχεια οι σχετικές δηλώσεις θα στέλνονται στους αρμόδιους δήμους, όπου και θα γίνονται οι σχετικές διορθώσεις.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα διευκολύνει τους δημότες που θα θελήσουν να επωφεληθούν από τις πρόσφατες διατάξεις του νόμου 4647/2019 ο οποίος προβλέπει απαλλαγή από πρόστιμα για τυχόν αδήλωτα τετραγωνικά για όσους δημότες σπεύσουν στις δημοτικές υπηρεσίες έως τις 31 Μαρτίου 2020 προκειμένου να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων τους
Με τον τρόπο αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «οι πολίτες θα αποφεύγουν την ταλαιπωρία, θα γλυτώνουν πολύ χρόνο», αφού όπως σημείωσε «δεν θα χρειάζεται να στήνονται σε ουρές στα δημαρχεία και στο ΔΕΔΔΗΕ για να πάρουν βεβαιώσεις» και όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Υπενθυμίζεται οτι η διάταξη του άρθρου 51 παράγραφος 2 του νόμου 4647/2019 (ΦΕΚ Τεύχος A 204/16.12.2019) προβλέπει τα εξής:
 1. Οφειλές που αφορούν στο τέλος του δύο τοις εκατό (2%) επί των ακαθαρίστων εσόδων του εδαφίου β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 339/1976 (Α΄ 136) και οι οποίες δεν κατεβλήθησαν και δεν έχουν εισπραχθεί από τον οικείο δήμο λόγω λήψης αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων, βεβαιώνονται αναδρομικά, χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων, προσαυξήσεων ή άλλου είδους επιβαρύνσεων
Οι ανωτέρω οφειλές δύνανται να καταβληθούν τμηματικά σε μία (1) έως εκατόν είκοσι (120) δόσεις, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, η οποία υποβάλλεται έως 30.4.2020 προς τον Προϊστάμενο των Οικονομικών Υπηρεσιών του δικαιούχου δήμου, ο οποίος αποφασίζει για τον αριθμό δόσεων.
Τυχόν επιβληθέντα πρόστιμα από την ανωτέρω αιτία διαγράφονται.
Ποσά που έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος δεν αναζητούνται.
2. Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.
Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1.1.2020.
RELATED ARTICLES