Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΑνοίγει ο δρόμος για «κοινόχρηστα» φωτοβολταϊκά από νοικοκυριά σε πολυκατοικίες

Ανοίγει ο δρόμος για «κοινόχρηστα» φωτοβολταϊκά από νοικοκυριά σε πολυκατοικίες

Τη δυνατότητα νοικοκυριά μιας πολυκατοικίας να χρηματοδοτήσουν από κοινού ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη του κτιρίου, ώστε χάρις στην ηλιακή ενέργεια να μειώσουν τους λογαριασμούς τους, θα δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σχετική ρύθμιση σε σχέδιο νόμου που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου αφορά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2018/2001 για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα καταργούνται εμπόδια που επί της ουσίας δεν επιτρέπουν σε οικιακούς καταναλωτές να αξιοποιήσουν την τυχόν ελεύθερη επιφάνεια στη στέγη της πολυκατοικίας τους, ώστε να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα μέσω ενός φωτοβολταϊκού συστήματος.

Το πρώτο εμπόδιο που υπάρχει σήμερα είναι ότι, για να προχωρήσουν σε μία τέτοια επένδυση, τα νοικοκυριά πρέπει να συστήσουν μία Ενεργειακή Κοινότητα, γεγονός που «μεταφράζεται» σε γραφειοκρατία και έξοδα, αποθαρρύνοντας όσους ενδιαφέρονται. Ακόμη χειρότερα, για να εκμεταλλευθούν ένα «κοινόχρηστο» φωτοβολταϊκό, θα πρέπει τα νοικοκυριά να προμηθεύονται όλα ηλεκτρική ενέργεια από την ίδια εταιρεία. Επομένως, οι δύο αυτές προϋποθέσεις πρακτικά κάνουν σήμερα ανεφάρμοστη αυτή τη δυνατότητα.

Έτσι με τη ρύθμιση, το υπουργείο θα καταργήσει καταρχάς την ανάγκη ίδρυσης Ενεργειακής Κοινότητας. Μάλιστα, στα νοικοκυριά που θα υλοποιήσουν το «κοινόχρηστο» φωτοβολταϊκό θα μπορούν να συμμετέχουν και οικιακοί καταναλωτές από γειτονικά κτίρια, καθιστώντας έτσι ακόμη πιο ευέλικτη τη λύση εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, μέσω του «ηλιακού ρεύματος». Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι πελάτες του ίδιου προμηθευτή ρεύματος.

Τέλος στην ομοφωνία των ιδιοκτητών για την εγκατάσταση

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ θα αλλάξει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει πως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στις στέγες των πολυκατοικιών χρειάζεται η συναίνεση του 100% των ιδιοκτητών. Στόχος είναι το ποσοστό αυτό να μειωθεί, χωρίς ωστόσο να κατέβει κάτω από το 50%+1. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα «κοινόχρηστα» συστήματα ΑΠΕ δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα, μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν 100.000 συστήματα σε κατοικίες.

Η αξιοποίηση του «ηλιακού ρεύματος» θα γίνει μέσω του καθεστώτος net-metering (ενεργειακού συμψηφισμού). Στην πράξη, το net-metering σημαίνει πως όση ηλεκτρική ενέργεια δεν καταναλώνεται αυτοστιγμεί από τον ιδιοκτήτη του συστήματος ΑΠΕ, εγχέεται στο δίκτυο ώστε να συμψηφιστεί στη συνέχεια με ρεύμα που χρησιμοποίησε ο καταναλωτής, τις ώρες που ήταν μηδενική η παραγωγή του φωτοβολταϊκού (π.χ. νύχτα). Επομένως, στον ενεργειακό συμψηφισμό, το δίκτυο χρησιμοποιείται σαν μπαταρία.

Στην περίπτωση ενός «κοινόχρηστου» νοικοκυριού, αυτό που θα αλλάξει είναι πως πλέον ο συμψηφισμός δεν θα αφορά μία παροχή ρεύματος, αφού δεν θα είναι ένας ο ιδιοκτήτης του. Αντίθετα, στο ισοζύγιο παραγωγής-κατανάλωσης θα λαμβάνονται υπόψη οι μετρητές όλων των νοικοκυριών που χρηματοδότησαν τη μονάδα.

Οικονομική «ανάσα» μέσω του ήλιου και στην υψηλή τάση

Με ανάλογο τρόπο που ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς ενός ή περισσότερων νοικοκυριών, το ίδιο θα ισχύσει το επόμενο διάστημα και για τις βιομηχανίες υψηλής τάσης, καθώς το ΥΠΕΝ θα επεκτείνει την εφαρμογή του net-metering και στη συγκεκριμένη κατηγορία ενεργοβόρων καταναλωτών. Επομένως, το «άνοιγμα» του net-metering στην υψηλή τάση θα δώσει τη δυνατότητα στις εγχώριες βιομηχανίες να μειώσουν τα κόστη τους για ρεύμα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει η συντριπτική πλειονότητα των Ομίλων.

Όσον αφορά τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις, έως αυτή τη στιγμή η αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού περιορίζεται στις επιχειρήσεις μέσης τάσης, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 3 MW. Μάλιστα, όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έως τα Χριστούγεννα πρόκειται να θεσπισθεί η δυνατότητα της δημιουργίας επαγγελματικών ενεργειακών κοινοτήτων.

insider.gr

RELATED ARTICLES