Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑντίγραφα των αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό ζητούν οι δικηγόροι

Αντίγραφα των αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό ζητούν οι δικηγόροι

19symbolaiaΑίτημα  στον υπουργό  Εργασίας ώστε να τους χορηγηθούν αμελλητί  αντίγραφα των εκπονηθεισών  μελετών για το ασφαλιστικό, κατέθεσε ο πρόεδρος του  Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής.

Παράλληλα, στο έγγραφο που απέστειλε ο κ. Αλεξανδρής αναφέρεται ότι το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ο κ. Αλεξανδρής, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Την τρέχουσα περίοδο, κατ’ επανάληψη έχετε αναφέρει δημοσίως ότι “η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό στηρίζεται σε αναλογιστική μελέτη, ότι έχετε εκπονήσει προβολές για την επόμενη 5ετία και ότι όποιος λέει ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη, λέει ψέματα. (βλ. ενδ. “Ενικός”, 1.2.2016). Χθες ανασκευάσατε τα παραπάνω, αναφέροντας ότι η γενική αναλογιστική μελέτη δεν υπάρχει, καθώς “η πλήρης αναπτυγμένη αναλογιστική μελέτη εγκρίνεται από το Ageing Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσοστά αναπλήρωσης” (Δελτίο Τύπου 8.2.2016). Από την αντιπαραβολή των παραπάνω προκύπτει ότι υφίστανται ειδικές αναλογιστικές μελέτες για το νέο σύστημα καθώς και ότι η γενική αναλογιστική μελέτη έχει ολοκληρωθεί από πλευράς υπουργείου, εκκρεμεί όμως η έγκρισή της».

Ακόμη, ο κ. Αλεξανδρής, σημειώνει ότι ότι «το προταθέν κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος επιβάλλει δημευτικού χαρακτήρα εισφοροδοτική επιβάρυνση, καθώς -σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις- αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος από το προϊόν της εργασίας του δικηγόρου και του αποστερεί τα αναγκαία μέσα διαβίωσης».

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις -συνεχίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ- «συνιστούν δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματός του δικηγόρου επί του προϊόντος της εργασίας του και αντίκεινται στις θεμελιώδεις αρχές της επιβάρυνσης αναλόγως προς την εισφοροδοτική ικανότητα, της ανταποδοτικότητας, της προστασίας της περιουσίας, της αναλογικής ισότητας και της αναλογικότητας (Σύνταγμα 2 παρ. 1, 4 παρ. 5, 5 παρ. 1, 17, 22 παρ. 1 και 5, 25 παρ. 1) και άρθρο 1 Πρώτου ΠΠ της ΕΣΔΑ)».

 

Πηγή:naftemporiki.gr

RELATED ARTICLES