Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους επιστήμονες

Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους επιστήμονες

Την Πέμπτη θα έρθει σε επαφή ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους πέντε επιστημονικών φορέων (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρεις για το θέμα της καταβολής έκτακτου επιδόματος ύψους 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε 10 επιστημονικούς κλάδους και συγκεκριμένα σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγους και κτηνίατρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την ανάρτηση της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι επιστημονικοί φορείς έστειλαν χθες επιστολή στον υπουργό, ζητώντας του να καταβληθούν άμεσα τα 400 ευρώ του βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ στους επιστήμονες, τονίζοντας πως έχουν φτάσει στα όριά τους.

«Tο χορήγημα από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011, ύψους 400 ευρώ, το οποίο δεν θα αντληθεί από κρατικούς πόρους αλλά πόρους που έχουν σχηματισθεί από δικές μας εισφορές από το 2011, πρέπει να καταβληθεί άμεσα σε όλους τους δικαιούχους. Με δεδομένο ότι το ζήτημα εκκρεμεί εδώ και αρκετούς μήνες, περαιτέρω καθυστερήσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές» τόνίζουν οι φορείς.

Η διαδικασία

Οι υποψήφιοι για να λάβουν το επίδομα, θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα εισοδήματα που είχαν από τον Απρίλη έως τον Δεκέμβρη 2020. Στη συνέχεια θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων τους από το Taxis και θα δοθεί το “πράσινο φως” για την πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς τους.

Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Εκτός επιδόματος μένουν οι έμμισθοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι με δραστηριότητα έως 5 έτη και όσοι πλήττονται επαγγελματικά.

Η ενίσχυση, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ θα είναι αφορολόγητη.

insider.gr

 

RELATED ARTICLES