Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΑξιοποίηση των ΑΠΕ με ενεργειακούς συνεταιρισμούς

Αξιοποίηση των ΑΠΕ με ενεργειακούς συνεταιρισμούς

ilektriki-energeia-ape-103128Περίπου 2.500 συνεταιρισμοί περιλαμβάνονται επισήμως στην RESCoop (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ).

Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί που αυξάνονται αριθμητικά στην Ευρώπη είναι ένα μοντέλο κοινωνικής οικονομίας που χρησιμοποιούν το κέρδος όχι ως αυτοσκοπό, πουλώντας την παραγόμενη ενέργεια.

Με τη συλλογική δράση των συνεταιρισμών αυτών οι ενεργειακοί πόροι περνάνε από τους ανθρώπους στις τοπικές κοινωνίες.

Τη δημιουργία συνεταιρισμών και στη χώρα μας ενισχύει η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στον εργασιακό κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επίσης ότι οι όποιες επενδύσεις έχουν παγώσει με σημαντική απόκλιση από τους υποχρεωτικούς (από Ε.Ε.) ενεργειακούς στόχους για το 2020, όπως επισημαίνει ο Νίκος Χρυσόγελος από το σχήμα Πράσινοι – αλληλεγγύη, δημιουργία, οικολογία.

Απ’ την άλλη «οι παραδοσιακοί παίκτες του τομέα της ενέργειας έχουν να διαδραματίσουν έναν ρόλο αλλά αντιστέκονται σθεναρά».

Πριν από περίπου έξι χρόνια «οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες είχαν πιστωτικό χαρακτηρισμό Α ή και καλύτερο ενώ σήμερα μόνο οι μισές».

»Ολο αυτό το κλίμα δεν οφείλεται μόνο στο μεγάλο ποσοστό ΑΠΕ. Οφείλεται και στην αδυναμία την παραδοσιακών μεγάλων παραγωγών να κατανοήσουν τη δομική αλλαγή, η οποία σε συνδυασμό με την κατάρρευση της αγοράς ρύπων, τις επενδύσεις (σε μεγεθυμένο βαθμό), σε συμβατικά εργοστάσια ενέργειας, την πτώση των τιμών της αγοράς χονδρικής, κ.λπ. είναι λογικό να εντείνει τα προβλήματα στην Ελλάδα της κρίσης».

Η εναλλακτική μπορεί λοιπόν να είναι «οι σχεδιασμοί που πραγματοποιούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο από τους ίδιους και τους δήμους και τις περιφέρειες».

Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις που με τη σειρά τους επιδιώκουν τη συνεργασία για μια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές.

Και προωθούν ένα αποκεντρωμένο μοντέλο παραγωγής με στόχο και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Μέχρι στιγμής οι τοπικές κοινωνίες σε μεγάλο βαθμό τάσσονται κατά της «εξάπλωσης» των ΒΑΠΕ (βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Οι λόγοι αυτής της αντίδρασης πολλοί, όπως είχαν παρουσιαστεί από φορείς και κινήσεις. Κυρίαρχος είναι ο λόγος της έλλειψης σεβασμού στο νησιωτικό τοπίο, η μεγιστοποίηση από την τοποθέτησή τους του περιβαλλοντικού κόστους και της οικολογικής υποβάθμισης των περιοχών από τα μεγάλα αιολικά πάρκα. «Η απουσία των τοπικών κοινωνιών που αντί για πρωταγωνιστές είναι θεατές εξελίξεων πρέπει να μας προβληματίζει σοβαρά για ένα διαφορετικό σχέδιο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συμμετοχικής των εταιρειών παραγωγής πράσινης ενέργειας» (ανώνυμες εταιρείες ευρείας συμμετοχικής βάσης) με μετόχους την περιφέρεια, τους δήμους, τη ΔΕΗ, επαγγελματικούς φορείς (επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, εργατικά κέντρα, τουριστικοί φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.τλ.), έλεγαν οι Οικολόγοι πράσινοι πριν τα αποτελέσματα των εκλογών που τους κόβουν την… ενεργειακή φόρα.

Πάντως όσο είναι καιρός ακόμα θα πρέπει και η τοπική αυτοδιοίκηση να υιοθετήσει ιδέες όπως εκείνη του ενεργειακού συνεταιρισμού με ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ.

RELATED ARTICLES