Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΑΠΕ: ενοποίηση ευρωπαϊκών αγορών και επενδύσεις για επίτευξη του 27% ζητά ο...

ΑΠΕ: ενοποίηση ευρωπαϊκών αγορών και επενδύσεις για επίτευξη του 27% ζητά ο IEA

APEΗ επίτευξη του στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ σε ποσοστό 27% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2030 προϋποθέτει την περαιτέρω ενοποίηση των ενεργειακών αγορών και τη διενέργεια επενδύσεων αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο ΙΕΑ διατυπώνει τις παραπάνω συστάσεις στη μελέτη-ανασκόπηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, με τίτλο «Energy Policies of IEA Countries: European Union – 2014».

Ο οργανισμός αναμένει ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, χάρη στις πρόσφατες ενεργειακές δεσμεύσεις της ΕΕ για το 2030, ωστόσο επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται ζητήματα νομικής και κανονιστικής φύσεως που βάζουν “φρένο” στην πρόοδο του κλάδου.

«Για να επιτευχθεί ο στόχος του 27%, θα πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή». Και ενώ στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα όλα βαίνουν καλώς στην ΕΕ, ο IEA αναφέρει ότι στην αγορά χονδρικής ενέργειας οι μεταρρυθμίσεις ακόμη βρίσκονται “στο περίμενε”, παρόλο που υπάρχει άμεση ανάγκη για ισορροπία στο σύστημα.

«Η ύπαρξη μιας ισχυρής ‘Ενεργειακής Ένωσης’είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων του 2030. Αλλά ας είμαστε σαφείς: μια τέτοια Ένωση δεν θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τα καρτέλ της αγοράς. Αντίθετα, η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει  στην ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς με αποτελεσματικές πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια» δήλωσε χαρακτηριστικά η Εκτελεστική Διευθύντρια του IEA, Μαρία βαν ντερ Χέβεν.

Στην έκθεσή του ο IEA συστήνει επίσης τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS), με περισσότερες επενδύσεις σε ΑΠΕ και την ύπαρξη ενός διασυνδεδεμένου δικτύου ενέργειας που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την Ευρώπη, και όχι μόνο τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, προτείνεται η αποτελεσματικότερη χρήση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, των τερματικών σταθμών LNG και των μη συμβατικών πηγών αερίου.

«Για να υπάρξει μια ‘Ενεργειακή Ένωση’, η ΕΕ θα πρέπει να συγκεντρώσει καλύτερα τους πόρους της στις εσωτερικές αγορές ενέργειας για την ενίσχυση τόσο της ενεργειακής ασφάλειας, όσο και της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της» καταλήγει η Βαν ντερ Χέβεν

 

Πηγή: www.econews.gr

RELATED ARTICLES