Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

APE

Εγκρίθηκαν από τους «28» τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την οικονομία και το κλίμα, ολοκληρώνοντας έτσι το διακριτό αυτό μέρος της Συνόδου κατά το οποίο δεν έγιναν συζητήσεις για το προσφυγικό.

Στην ατζέντα των επαφών βρέθηκαν η δέσμευση της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην εγχώρια αγορά, η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2014.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την υποβολή από την Κομισιόν της δέσμης μέτρων για την ενεργειακή ασφάλεια , καθώς και της ανακοίνωσης «Οδικός Χάρτης για το Παρίσι».

Παράλληλα, ενθαρρύνει τους νομοθέτες να προχωρήσουν το έργο σχετικά με τις προτάσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, ως ζήτημα προτεραιότητας με βάση τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τις σχετικές στρατηγικές που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθύμισε επίσης τη σημασία μιας πλήρως λειτουργούσας και διασυνδεδεμένης ενεργειακής αγοράς. Με βάση την ανακοίνωση για το κλίμα , υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην εγχώρια αγορά και να αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2014.

Σημειώνεται δε ότι η προσαρμογή της νομοθεσίας για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου παραμένει προτεραιότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει ταχέως όλες τις υπόλοιπες σχετικές προτάσεις προς το σκοπό αυτό , έτσι ώστε να εμπλακεί σύντομα στη νομοθετική διαδικασία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στην υπογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων στη Νέα Υόρκη στις 22 Απριλίου και υπογραμμίζει την ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της να είναι σε θέση να επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού εγκαίρων και σύντομα ώστε να αποτελέσουν μέλη της συμφωνίας από την έναρξη της ισχύος της.

 

Πηγή: energypress.gr

RELATED ARTICLES