Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΑΠΕ: Συμφωνία - Σταθμός Από 12 Μεγάλες Διεθνείς Εταιρείες

ΑΠΕ: Συμφωνία – Σταθμός Από 12 Μεγάλες Διεθνείς Εταιρείες

ilektriki-energeia-ape-103128Μια νέα πραγματικότητα για τη μείωση του κόστους χρήσης των ΑΠΕ και την ενίσχυση της ζήτησης τους επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν δώδεκα κορυφαίες εταιρίες από όλον τον κόσμο, συνομολογώντας συμφωνία για τις «Αρχές Αγοραστών ΑΠΕ». Πρόκειται για τις εταιρίες , Mars, Bloomberg, Facebook, General Motors, Hewlett-Packard, Intel, Johnson & Johnson, Novelis, Procter & Gamble, REI, Sprint και Walmart. Σκοπός τους είναι να παροτρύνουν τους προμηθευτές ενέργειας από ΑΠΕ να προσφέρουν περισσότερο στοχευμένα προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Στόχος τους, από την άλλη, είναι να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για συνεργασία με φορείς και ενεργειακούς προμηθευτές, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ.

Η ομάδα των αγοραστών αποτελεί ανεπίσημη κοινοπραξία των συγκεκριμένων εταιριών, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την αγορά ΑΠΕ και να ανταλλαγούν βέλτιστες πρακτικές. Ήδη, καταγράφεται ενδιαφέρον για διεύρυνση της ομάδας αυτής και με άλλες εταιρίες.

Οι «Αρχές των Αγοραστών», στη διαμόρφωση των οποίων συμμετείχαν η WWFκαι το Ινστιτούτο WRI, περιλαμβάνουν έξι κατευθυντήριες γραμμές, προκειμένου οι συμμετέχουσες εταιρίες να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους, δηλαδή, την αύξηση της κατανάλωσης από ΑΠΕ σε ανταγωνιστικές τιμές και την υπέρβαση των εμποδίων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη αγορά: μεγαλύτερη ποικιλία στην επιλογή συμβάσεων, περισσότερες οικονομικά ανταγωνιστικές επιλογές, μεγαλύτερες και χρονικά μεταβλητές συμβάσεις, πρόσβαση σε νέα έργα που μειώνουν περαιτέρω τις εκπομπές αερίου, βελτιωμένη χρηματοδότηση και αυξημένες αγοραστικές επιλογές με προνόμια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξετάζονται και ορισμένα σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν μεγάλες εταιρίες στη διαδικασία προμήθειας και εγκατάστασης ΑΠΕ. Ενδεικτικά, οι μεγάλοι αγοραστές θεωρούν πολύπλοκη την υπάρχουσα αγορά ΑΠΕ, ενώ δεν παραδίδονται τα προϊόντα που οι πελάτες αναζητούν. Ο τεράστιος όγκος ΑΠΕ που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων τους επιδεικνύει μια ξεκάθαρη ζήτηση και μια ευκαιρία αγοράς για κάθε προμηθευτή που μπορεί να καλύψει αυτήν την ανάγκη.

«Οι Αρχές του Αγοραστή ΑΠΕ είναι ένας ισχυρός τρόπος για τη σύνδεση των ενεργειακών προμηθευτών με τους καταναλωτές, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να εργαστούμε δημιουργικά για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που προέρχονται από την παραγωγή καθαρής ενέργειας με πιο προβλέψιμο κόστος», δήλωσε ο Kevin Rabinovitch, Γενικός διευθυντής της Mars Inc.

«Οι εταιρείες αυτές οδηγούν την αγορά στη δημιουργία ζήτησης ΑΠΕ. Οι «Αρχές των Αγοραστών» θα παρέχουν σαφείς οδηγίες στους προμηθευτές της αγοράς» δήλωσε η Suzanne Apple, αντιπρόεδρος στο τμήμα Αναπτυξιακών σχέσεων τηςWWF. «Μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικάνικες εταιρείες αγκαλιάζουν τις ΑΠΕ και η μαζική ζήτηση τους απαιτεί από την αγορά να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ρυθμό της».

Να σημειωθεί ότι το WRI είναι ένας παγκόσμιος ερευνητικός οργανισμός με δραστηριότητα σε περισσότερες από 50 χώρες, με γραφεία στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, κλπ.

 

Πηγή: energia.gr

RELATED ARTICLES