Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόφαση υπέρ ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Απόφαση υπέρ ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

skoupidiaΤο «πράσινο φως» για την ανάθεση σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου για 28 χρόνια έδωσε χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παράλληλα, άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή όλων των ανάλογων συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για απορρίμματα, καθώς έκρινε ότι ο νέος εθνικός σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έχει νομική ισχύ. Η μόνη διέξοδος που δίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο ΥΠΕΚΑ για την ακύρωση του διαγωνισμού είναι η νομοθετική, στην οποία επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, εκτός από το δημόσιο συμφέρον, οι όποιες οικονομικές απαιτήσεις των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.

Η απόφαση 309/2015 του Ε΄ κλιμακίου, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Κ», είναι εξαιρετικά αρνητική για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος την (κατά κοινή ομολογία φιλόδοξη) αλλαγή φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα. Κάνοντας προσυμβατικό έλεγχο στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφαίνεται ότι ο νέος εθνικός σχεδιασμός (ΕΣΔΑ)… δεν έχει νομική ισχύ. Οπως αναφέρει, εφόσον από τη νομοθεσία δεν ρυθμίζεται η νομική μορφή που θα πρέπει να έχει ο ΕΣΔΑ, το θέμα θα πρέπει να ρυθμιστεί από την παλαιότερη νομοθεσία, «δηλαδή την έγκριση του ΕΣΔΑ με κοινή υπουργική απόφαση». Και με δεδομένο ότι ο νέος ΕΣΔΑ έχει εγκριθεί με υπογραφή γενικού διευθυντή του υπουργείου, «δεν έχει εισέτι αποκτήσει κανονιστική ισχύ». Περαιτέρω, το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει πως ο ΕΣΔΑ θα χρειαζόταν την κατάρτιση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ζήτημα στο οποίο δεν επιμένει, καθώς ούτε ο προηγούμενος ΕΣΔΑ του 2003 έχει εγκεκριμένη ΣΜΠΕ). Επίσης, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πόσο θα κοστίσει η εφαρμογή του νέου ΕΣΔΑ: «Κατά παράβαση του νόμου, δεν αναγράφεται το μέγεθος της δαπάνης που εκτιμάται ότι θα προκύψει σε βάρος του προϋπολογισμού και ο τρόπος κάλυψης αυτής», αναφέρει.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ανοίγει άμεσα τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης: «Σας γνωρίζουμε ότι μπορείτε να προβείτε άμεσα στην υπογραφή του ελεγχθέντος σχεδίου σύμβασης», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι δεν προβλέπεται δυνατότητα αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Ε΄ κλιμακίου. Μοναδική διέξοδος; «Η ανατροπή διαγωνιστικών διαδικασιών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί (…) ανήκει στη νομοθετική εξουσία». Που όμως θα πρέπει να σταθμίσει «την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των απορρεόντων από το εκάστοτε προσυμβατικό ή συμβατικό στάδιο δικαιωμάτων των εμπλεκομένων φορέων», κοινώς τις αποζημιώσεις που θα διεκδικήσει ο ιδιώτης.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολάκου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα σπεύσει να υπογράψει τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την (εταιρεία ειδικού σκοπού) Περιβαλλοντική Πελοποννήσου Α.Ε. μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες. Από το περιβάλλον του κ. Τσιρώνη δεν υπήρξε σχόλιο, καθώς ο αναπλ. υπουργός βρισκόταν χθες σε περιοδεία στη Θεσσαλία και δεν είχε ακριβή γνώση της απόφασης.

 

Πηγή: kathimerini.gr/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

RELATED ARTICLES